Égeti a pálinka a brüsszeli bürokrácia torkát

2018. 05. 22., kedd

A szaktárca szerint a szeszes italok Magyarországi adóztatása nem sérti az uniós szabályokat.

Indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak az Európai Bizottság, mivel a testület szerint a pálinka és egyes növényi alapú szeszes italok adóztatása nem összeegyeztethető az európai uniós joggal.

A brüsszeli bürokrácia úgy látja, hogy bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel hazánk megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. Az EB tájékoztatása szerint diszkriminatív az a magyar szabályozás, miszerint a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, míg más hasonló árukat, például a vodkát, a whiskyt, a gint vagy a brandyt megadóztatja.

Fotós: MTI/Bugány János

Hazánknak két hónapja van arra, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megszűnjön a jogsértés, ellenkező esetben a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a kormány vizsgálja az Európai Bizottság elmarasztaló döntését, ugyanakkor a tárca szerint a szeszes italok magyarországi adóztatása nem sérti az uniós szabályokat.

A minisztérium hangsúlyozta: a kormány továbbra is messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt.

Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, amely azóta nemzetközi elismertségre tett szert.

Forrás: www.magyaridok.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Tel: (+36 30) 522-1099 / (+36 30) 932-9396
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum