Díjat kapott Panyola, a pálinkájáról híressé vált kis magyar falu

2018. 05. 25., péntek

A falu bekerült az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség pályázatának egyik díjkategóriájába.

Az EDEN-díjas Felső-Tisza-vidék egyik emblematikus települése Panyola "A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” díjkategóriába került az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség immár hetedik alkalommal kiírt pályázatán – öt másik magyarországi településsel együtt. A Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepi rendezvénye a korábbi győztes, Nagypáli községben zajlik május 24-én és 25-én.

 Példaértékű az önkormányzat helyi erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztése

– ez áll egyebek mellett a település pályázatát, munkáját értékelő zsűri összegzésében.

Ma már a település egyet jelent a „nemtudom” szilvából készült pálinkával, lekvárral, aszalvánnyal, s nem utolsó sorban a Panyolafeszt rendezvényével, amit idén augusztus 2-4. között rendeznek meg.

A ’Panyola brand’ megteremtésével és folyamatos fejlesztésével mára elérték, hogy messze földön híressé vált nevük, pedig szinte ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint sok hasonló falu akár itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, akár az ország más tájain.

A titok talán az, hogy egyrészt tudatosan kereste és találta meg saját arcát a település, másrészt alapoznak a lakosokra.

Pedig itt is kilométereket kell utazni a legközelebbi munkahelyig, innen is elvándorolnak a fiatalok, ez is elöregedő falu lett, mégis vannak szilárd pontok, amelyek kapaszkodót jelentenek - emelte ki Muhari Zoltán, polgármester.

A panyolai pálinkával megalapozták hírnevüket, a Panyolafeszt nyári zenei fesztivál pedig fontos bevételi forrása lett a helyieknek. Tudják, hogy a hagyományőrzés, a népszokások, a gasztronómia, no meg a falu természeti adottságai együttesen segítették fel hazánk turisztikai térképére Panyolát.

A díjnak nagyon örülnek, tíz év munkája van benne – fogalmazott a település első embere, akinek talán legfőbb erénye, hogy tudja: a jelen döntéseinek messzeható következményei vannak. Ennek szellemében teszi a dolgát, küzd a napi gondokkal és keresi a továbbfejlődés lehetőségeit. Panyola hamarosan a vízi turizmusba is bekapcsolódik, az újabb sikeres pályázat segítségével tovább erősítik a Panyola brandet.

 

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum