400 éves a kecskeméti barackpálinka

2018. 06. 21., csütörtök
„A kiváló alapanyag a jó barackpálinka lelke”- hallhattuk Győrffy Balázst, a NAK elnökét a III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián. A bor egyre népszerűbb a hölgyek körében, de a pálinka is kezd elfogadottá válni, utalt a szakember arra, hogy az Agrárgazdasági Kamara mellett a Kunsági Női Borrend is kivette részét a szervezésből.

 

 
 

 

Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész muzeológusa, többek között nemzeti italunk, a pálinka kialakulásának, fejlődésének, jelentőségének történelmi gyökereit is kutatja. Szavai szerint már a X-XI. században, I. Géza korában is folyt Kecskeméten és körzetében a szőlőtermelés, minek következtében a borkultúra is jelen volt.

A bor mellékterméke az aljára leülepedett úgynevezett seprő, melyből a korabeliek az égetett bort készítették. AZ ÉGETETT BORRAL FOGLALKOZÓ SZAKEMBEREK LETTEK MAJD KÉSŐBB A PÁLINKAFŐZŐ MESTEREK.

Jól bizonyítja a régiek szeszfőző tevékenységét, hogy számos testamentumban – végrendeletben – olvasható, hogy egyes családok milyen javakat hagytak az utókorra. Nem egy ilyen forrásban észrevehetjük, hogy sok, pálinkafőzéshez kapcsolódó eszközt – rézből készült, jó minőségű, drága eszközöket – ráhagyományoztak a fiatalokra, és így ezek generációról generációra öröklődtek.

 

Hajagos Csaba: A kecskeméti barackpálinka a város kincse
Fotó: viniczai

 

De honnan is érkezik Kecskemétre a fesztivál nevében is feltűnő barackpálinka, és egyáltalán a barack, mint gyümölcs?

A mostani Főtér területe, a Városházától, a Széchenyi téren keresztül, egészen a Kápolna utca végéig az úgynevezett Gyümölcs utca volt. Számtalan fajta gyümölcsöt telepítettek ide, melyet a városi kertész, Tót Benedek gondozott. Őt kérte fel a Magisztrátus, hogy utazzon el Tolnába, és hozzon „barackfiatalokat”, s így megtörtént a legelső barackcsemeték Kecskemétre telepítése.

Az ismert történet, miszerint Edward walesi herceg magyarországi látogatása alkalmából kecskeméti barackpálinkát kapott, szintén nagy jelentőséggel bír a jövőt tekintve. A herceg, miután megkóstolta a pálinkát, annyira ízlett neki, hogy ezek a szavak hagyták el a száját:

„Szódával jobb ez, mint a whisky, teában jobb, mint a rum.”

Ezután más termékeket is elkezdett rendelni Kecskemétről, például baracklekvárt, és tulajdonképpen ezzel indult be igazán a kecskeméti készítmények nyugati piaca.

Az eseményt a Kunsági Női Borrend által szervezett borbemutató zárta.

 

A borbemutatót Gálné Dignisz Éva vezette
Fotó: viniczai

 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum