Most főzzön le szilvát, amíg tud!

2018. 08. 22., szerda

Alig két hét, és le is áldoz a szilvának – két héttel korábban, mint más években. A termelők szerint sok van idén a jó magyar szilvából, pálinkának is lesz bőven.

Lassan el lehet kezdeni keresgélni a háztartásokban kallódó befőttes üvegeket – gondolhatnánk, ha ez egy szokásos év lenne. Ám idén még a szilvalekvárt is hamarabb kell megfőzni. A piacokon már roskadoznak a pultok a magyar szilvától, és bár a késői érésű, besztercei fajta a legjobb, ha lekvárról van szó, ebben az évben már az is potyog le a fákról. Ha későn kapunk észbe, már nem is találunk szilvát!

– A megszokotthoz képest minden két héttel előrébb van, de a hirtelen nagy forróság a gyümölcsnek nem feltétlenül tesz jót – mondta a Borsnak Kovács Gábor. Az őstermelő szerint, akinek a portékája a Pest megye északi részéről, Vámosmikoláról érkezik a budapesti Bosnyák téri piacra, ugyanis így kevesebb ideje van arra a szilvának, hogy minél édesebb legyen.

– A mennyiséggel viszont nincs gond, rengeteg jut frissen enni, befőzni, és pálinkának is. A besztercei egyébként a legjobb a gombócba, lekvárnak, de enni is – teszi hozzá Kovács Gáborné.

A háziasszonyoknak tehát érdemes résen lenni, mert két hét múlva már híre-hamva sem lesz a hamvas gyümölcsnek. Az őstermelőktől azt is megtudtuk, hogy a jó szilvalekvárhoz nem kell más, csak türelem: kiecetezett edénybe tesszük a félbe vágott szilvát, felfőzzük, majd kis lángon három órát „pötyögtetjük” anélkül, hogy megkavarnánk.

Árban egyébként vannak különbségek. A „Bosnyákon” leginkább a Stanley fajtát lehet kapni, 200 forintért kilóját, de van, ahol jobban megkérik az árát: 300 forintért le­het hozzájutni. A besztercei persze drágább, 400–440 forintba is kerül egy kiló, ez viszont nagyjából megegyezik a tavalyi árral. Vidéken is hasonló a helyzet: a nagyobb szemű étkezési szilva például Szegeden 140–200 forintért elvihető. A legolcsóbb áron persze már csak akkor, ha megmaradt egy-két ládával, amit nem szívesen visz haza a termelő, ezért inkább eladja akciósan.

Forrás: www.borsonline.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum