Impozáns X. jubileumi Pálinka Est Gyermelyen

2019. 02. 22., péntek

A Dr. Panyik Gáborné támogatásával megalapított Gyermelyi Pálinka Est most ünnepelte 10. évfordulóját. A szervező, egyben versenyigazgató Nagy Attila, a kezdetektől fogva építette fel a mára már nemzetközi nevezőkkel is bíró nagyszabású estet.

 

A helyi sportcsarnokban megrendezett esemény híre eljutott a németországi testvértelepülésre is, ahonnan komoly férfi csapat képviseltette magát ezen a címében is megemlített impozáns rendezvényen. A település polgármestere Kókai Rita, és a többi civilszervezet is mellszélességgel állt a rendezvény mögé. A térség országgyűlési képviselője Dr. Völner Pál államtitkár fővédnökségével jelzett gálaesten, színes kultúrprogramok várták a kedves vendégeket. A megye legnagyobb és legrangosabb pálinkás seregszemléjén jelen volt Popovics György KEM közgyűlés elnöke is, aki a Komárom-Esztergom megye legfinomabb pálinkája/párlata megtisztelő díjat adta át, Bula Miklós gyermelyi nevezőnek. Ugrics Attila ezredes úr, a KEM NAV Jövedéki Nyilvántartási Osztályvezetője, aki az egy héttel korábban lebonyolított bírálaton is részt vett, beszámolójában elmondta többek között azt is, hogy a beérkezett tételek nyilvántartása, származási igazolása rendben volt.

Muth József jómagam, a verseny zsűrijének elnöke részletesen beszámoltam a verseny lebonyolításáról, annak legfontosabb statisztikai mutatóiról. Így mindenki értesülhetett arról, hogy minden eddigi rekordot megdöntött nevezés érkezett, szám szerint 321. Ilyenkor szakmai berkekben arról szoktak beszélni, hogy a verseny nemhogy nem falusi, nemhogy nem megyei, hanem minden tekintetben immár regionális rendezvény. Ez szakmailag is alátámasztható, hiszen a minősítésen jelen lévő bírák túlnyomó többsége okleveles minősített bíráló volt. A tételeket az almától a likőrig 12 kategóriába sorolták be. A pálinkák/párlatok 66 nevezőtől érkeztek, amelyek között 3 kereskedelmi főzde, 11 bérfőzető, 52 pedig magánfőzőként regisztrált. Földrajzi megoszlás szerint két országból Magyarországról és Szerbiából érkeztek minták, előbbiből 295, utóbbiból pedig 26. Magyarországról 13 megyéből küldtek italokat, a legtöbb nevező nyilvánvalóan Komárom-Esztergom Megyéből érkezett, szám szerint 25. Vagyis a nevezők több mint egyharmada helyinek számít, ami az elmúlt évekhez képest jelentős emelkedést generálta. A már fent is említett 321 mintából csupán 51 nem ütötte meg az érmes értékhatár legalját, ami 15,9%. Ez az elmúlt évekhez képest jelentős csökkenést mutat, ami jelzi a szakmai fejlődés elindulását. Bronz elismerést 86 tétel nyert el, ami 26,8%. Itt is kézzel fogható a csökkenés, ami szakmai szempontból további pozitív változás. Az ezüst érmes italok száma ugrásszerűen megemelkedett, pontosan 123 pálinka/párlat kapta meg idén ezt a kitüntető címet, ami 38,3%-a a benevezett tételeknek. Végül a legértékesebb díjakat az arany minősítést 61 pálinkának/párlatnak ítélte oda a zsűri, ami százalékos arányban 19%. Ezekből került ki a 12 kategória győztese, amelyek különdíjazásban is részesültek. A Gyermely legfinomabb pálinkája/párlata díjat az idei évben Éberhardt András tölgyfahordóban érlelt vadbirs pálinkája érdemelte ki. Minden díjazottnak szívből gratulálunk!

A szervezők és a versenyigazgató további látvány elemekkel színesítették az estet. Így például három pálinkás lovagrend is felvonult ünnepélyes keretek között: A vajdaságból a Zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend, a Bükki Pálinka Lovagrend, valamint a nemrégiben megalakult Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrendje. Utóbbiak a díjkiosztót követően még Nagymesterük Németh József vezetésével Pajzshordozókat is avattak, akikből egy év elteltével az új lovagok lesznek felavatva. Az Estre a koronát végül az 5. születésnapját ünneplő helyi Dalárda műsora tette fel, akik a főszervezőtől Nagy Attilától még egy szép tortát is kaptak. Az meg már valóban csak hab volt a tortán, hogy a disznótoros vacsora, és a mellé felszolgált pálinkák hosszantartó ünnepet generáltak. A megjelent több mint 150 vendég éjfélig nem is nagyon hagyta el a helyszínt, akkor is olyan élményekkel, amelyek biztosan jó ideig még beszédtémák lesznek országszerte.

 

Muth József

a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület elnökségi tagja


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum