Soltvadkerten keresik a legjobb Cserszegi fűszereseket és Irsai Olivéreket

2019. 03. 28., csütörtök

Április 26-án országos bor- és pálinkaversenyt rendeznek Soltvadkerten, a két főszereplő a Cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér lesz. Április 22-ig lehet nevezni az e két fajtából készült borokkal. A szervezők szeretnék, ha minél többen járulnának hozzá a nevezésükkel a borverseny sokszínűségéhez és sikeréhez, ezen keresztül is ismertségének növeléséhez.

A soltvadkerti művelődési házban április 26-ra meghirdetett esemény hivatalos neve XXIV. Cserszegi Fűszeres és VIII. Irsai Olivér országos bor- és pálinkaverseny, négy szervezője a Soltvadkerti Hegyközség, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanács, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint Soltvadkert Város Önkormányzata, két fővédnöke pedig a Magyar Bor Akadémia és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A borverseny elnöke Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi docense lesz.

A verseny célja pedig – ahogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa honlapján megjelent felhívásból kiderül –
 
felmérni a Magyarországon nemesített és hazánk emblematikus fajtáivá vált Cserszegi Fűszeresből és Irsai Olivérből készített borok és pálinkák minőségét,
a 2018-as, valamint az előző évjáratok borászati eredményeit. Egyúttal nem titkolt szándék az sem, hogy az esemény médiavisszhangját kihasználva továbbra is megmaradjon a legismertebb, legkeresettebb és a legelfogadottabb borok között e két fajta.
 
A versenyen forgalmi, termelői és muzeális kategóriájában lehet nevezni borokat, gyöngyözőborokat és pezsgőket – ha azok Cserszegi fűszeres vagy Irsai Olivér fajták szőlőjéből készültek, előállításuk és kezelésük pedig a 2004. évi XVIII. törvényben előírtak szerint történt –, valamint ezekből készült szőlő- és törkölypálinkákat. Külön bírálják majd a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült desszertborokat.
 
Forgalmi borok kategóriájában azok a borok nevezhetők, amelyeket Nébih-minősítéssel palackozva, kannás kiszerelésben vagy hordós borként hoznak forgalomba.
 
Ebben a kategóriában meg kell nevezni egy vagy két helyet, ahol a bor megvásárolható!
Termelői bornak az minősül, amely kereskedelmi forgalomban nincs, de legalább 500 liter készlet van belőle, muzeális borok kategóriájában pedig a 2014-es, vagy az azt megelőző évjáratok borai nevezhetők.
 
A nevezési lap innen tölthető le, és 2019. április 22-ig kell visszaküldeni a Soltvadkerti Hegyközség címére (6230 Soltvadkert, Szentháromság u. 11.), vagy e-mail-en a soltvadkerthegykozseg@gmail.com címre. Ugyancsak április 22-ig kell átutalni a nevezési díjat, tételenként 3000 forintot, de a díj a minták leadásával egy időben a helyszínen is befizethető.
 
Borok esetén tételenként 3 db 0,75 literes vagy ennél nagyobb mintát (amennyiben az eredeti kiszerelés kisebb, akkor négy palackot), pálinkabírálathoz pedig 1 db 0,5 literes, 0,75 literes vagy ennél nagyobb mintát kérnek a szervezők.
 
A benevezett borok mintái 2019 április 22-ig naponta 8-12 óra között adhatók le három helyszínen:
• a Soltvadkerti Hegyközségnél (6230 Soltvadkert, Szentháromság u 11. tel.: 78/480-596),
• a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa irodájában (6000 Kecskemét, Szent István krt. 19/a. tel.: +3670 4898 777),
• a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál (Budapest, Budafoki út 111.).
 
A borverseny eredményhirdetésére és a kategóriagyőztes díjak átadására április 26-án 16 órai kezdettel kerül sor a Frittmann Borházban.
 
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum