IV. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny összefoglaló

2019. 05. 29., szerda
A szeszesitalok versenyének szervezése legalább olyan izgalmas és titokzatos dolog, mint maga a párlatkészítés. Elkezdjük valahol, titokban abban reménykedve, hogy sikerül, jó lesz, de biztosra az elején még nem mehetünk. Ismerjük magunkat, és honfitársaink mentalitását is, egyszer felkapnak, majd hamarosan kegyvesztett leszel, így aztán mindig az utolsó pillanatban dől el minden. Igyekszünk jól rákészülni nehogy meglepetések érjenek, de aztán ez mégis bekövetkezik, hol pozitív, hol negatív értelemben. 
 
Érkeztek is a minták szépen komótosan, de semmi jel nem utalt arra, hogy az utolsó két napban felgyorsulnak a dolgok. A várt 4-500 közötti tételszámra készülve, hívtunk értékelőket, de aztán az utolsó pillanatban további bírálóasztalokra lett szükségünk. A helyszínt gondosan elrendeztük, de aztán utolsó este még vagy kétszer át kellett rakni, hogy a 11 bírálóasztal, asztalonként 3 fővel megfelelően elférjen. 
 
Szerencsére a lovagrendek egész Kárpát-medencéből megérkeztek és a hívó szót elfogadva segítségünkre voltak csütörtöktől-szombatig. Úgy illik, hogy őket név szerint is megemlítsük: Zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend, Bükki pálinka Lovagrend, Jászsági Pálinka Lovagrend, továbbá a Szabolcsi Pálinka Lovagrend, és végül, de nem utolsó sorban a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete, Lovagrendje is szinte teljes létszámmal felsorakozott Sárköz leg délibb településén, Bátán. 
 
Péntek reggel aztán 670 mintának feszültünk neki. A bírálók határozottan, fegyelmezetten végezték munkájukat, így délután öt órára már végeztünk is a 18 kategóriába sorolt italokkal, sőt addigra, a kategóriák győzteseit is kiválasztotta a csúcs zsűri, így a végére már csupán a mustra legjobb italát kellett a 15 kategória győztesből kiválasztaniuk. Ennek végeredményére aztán mindenki kíváncsi is volt, ezért ezt az egy tételt, így a végén a szakértők elé is tártuk: Az idei Desztillátához hasonlóan nálunk is a győzelmet a Gong Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája nyerte. 
 
Az est hátralevő részében a bírálók és segítők a helyi specialitásban, a Hungarikum Bajai Halászlé kóstolásában mélyedhettek el, ki-ki kedve szerint csípősebbet, vagy gyengébbet kívánt fogyasztani a gyufatésztával. A másnapi eredményhirdetésre elkészültek az oklevelek is, különdíjak is, így semmi akadálya nem volt annak, hogy mindenki megtudhassa az elért eredményét. 
 
A lovagrendek felvonulásával kezdődő színpadi ünnepségen kiosztásra kerültek a megérdemelt elismerések. 8 ország, 70 település, 120 nevező, 670 nevezéséből 130 aranyelismerés, 166 ezüstelismerés, és 192 bronzelismerés talált gazdájára. Ezt követően a versenykiírásnak megfelelően a kategória győztesek 54 serlegét adták át a szponzorok, illetve a lovagok. De még ezt is lehetet fokozni, hiszen a 13 különdíj még ezután következet. Itt egy-egy terület legjobbjait emeltük ki, mint például, a legjobb Dél-Baranyai, Vajdasági, Erdélyi, Baranyai, Tolnai, Bácsi, Csongrádi, Szabolcsi, Borsodi, Pesti, Komáromi, Jászi, Győri, akik egy-egy népművészeti remekművel lettek elismerve, ami Rács Róbert fazekas műhelyéből került ki salátástál gyanánt. 
 
Befejezésül a verseny fődíjai következtek: elsőként a 95 nevező magánfőzőből lett kiemelve a legeredményesebb. 15 bérfőzető is elküldte italait, akik között szintén a legeredményesebb kapott egy szép kerámia pálinkáskorsót. Ahogyan 11 kereskedelmi nevezőből a legeredményesebb a Bajai Pálinkaház is megkapta elismerését. Végül a Champion díjat, mint már említettük is a Gong Pálinka Vilmoskörtéje nyerte el. A lovagrendek levonulása előtt még a Zentai Pálinka Lovagrend képviseletében Bilicki István egy szép kerámiával köszönte meg a szervezőknek, hogy itt lehettek, a többi lovagrendnek pedig egy-egy italt adtak át az együttlét megünneplésének örömére. A három nap alatt komoly munkával, de a pálinka szeretetével és tiszteletével ismét bebizonyosodott, hogy csak egyedül ez azaz ital, amely egész Kárpát-medencéből képes megmozgatni embereket, hogy együtt tisztelegjünk Hungarikumunk a PÁLINKA előtt.
 
Muth József
versenyigazgató 
 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum