Gyümölcspárlat bárhol készülhet, pálinka azonban csak Magyarországon, magyar gyümölcsből

2019. 06. 20., csütörtök

A minőségi forradalom a főzőmestereknek és a sikeres vállalkozásoknak köszönhető, hiszen a mennyiségi kihozatal helyett megmutatták, hogy a pálinka méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen.

A pálinka nemzeti italunk, hungarikum, folyamatosan növekvő fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot, ami több mint 5,5 millió palack fél literes 50%-os terméknek felel meg. Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult. Ez köszönhető egyrészt a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló jelentős támogatási forrásoknak – ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert hozzátette: ehhez a pálinkaevolúcióhoz az agrártárca részéről is igyekszünk minden segítséget megadni. A minőséget ösztönző szabályozás mellett ezt az ügyet leghatékonyabban szakmai rendezvényekkel, különféle marketingeszközök hozzáadásával és uniós eredetvédelemmel szolgálhatjuk. Ez a szándék szülte meg a 2014-ben elindított Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötletét is.

Az agrártárca államtitkára hangsúlyozta: a program célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A célközönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Emellett erősíteni kívánjuk a pálinka-előállítók helyzetét úgy, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is.

A Pálinkakiválóság Program ismét teljesen önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől függetlenül került megrendezésre. Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium pálinkája címet. A 2019. évi Programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé. A Programot legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelve, hiteles szakmai elnökkel és nemzetközi szinten is elismert minősítőkkel bonyolítottuk le. 

A díjat elnyert Pálinkakiválóságok listája elérhető a mellékelt dokumentumban.

(AM Sajtóiroda)

Forrás: www.kormany.hu


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum