Lekvárnak és pálinkának is bőven jut a mennyei magyar gyümölcsből

2019. 07. 08., hétfő
Hatalmas a kajszibarack-kínálat, írja a Délmagyar.hu. A gyümölcs ára 250 és 900 forint között mozog.
 
A Délmagyar.hu a szegedi Mars piac kínálatát vizsgálta a hét elején. A gyönyörű és egyben a legméretesebb fajtát 400 forintért kínálták. Ennél olcsóbban, 300 forint körül, kicsivel az alatti áron kisebb, esetleg túlérett, lekvárnak való kajszibarackot lehetett kapni. A piac legolcsóbb, még normálnak nevezhető kajsziját 250 forintért kínálták. A piac legdrágább gyümölcsét 900 forintért mérték kilónként, de erre is akadt vevő. Igaz, ezt nem lekvárnak vitték, jegyzi meg a hírportál.
 
A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon a magyar kajszit 300–350 forintért lehetett megvásárolni, import már csak mutatóban volt. A választékbővítő portéka kilóját 450–500 forintért adták.
 
Az országban a kajszi termőterülete növekszik, egyre népszerűbb. Előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le.
 
A korábbi évek átlagos hozama 24 tonna volt, tavaly alig 10 ezer. Legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár található. Nagyobb területek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest és Tolna megyében. A magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel, zömmel Ausztriába és Németországba mentek a szállítmányok.
 
Forrás: www.infostart.hu
 

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum