Itt a gyümölcs, amelyet enni nem szeret a magyar

2019. 09. 06., péntek
Dübörög a szilvaszezon, ami annyit jelent, hogy a korai fajtákból már főzik a lekvárt, a pálinkát. A fogyasztói ár alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók.
 
 
A magyarok tányérjára ritkán kerül szilva, szilvás étel, hiszen évente átlagosan csak 1,3 kilogrammot fogyasztunk el.A legtöbb szilvát a szeszipar vásárolja fel, de a kereskedelmi célú szilvapálinkák készítése is visszaesett a főzdékben - írja a beol.hu. A bérfőzésnél így is 75–80 százalék a szilvapálinka aránya, mert Békésben ennek van a legnagyobb hagyománya.
 
A konzervipar a második legnagyobb szilvafelhasználó, de most a korai fajtákat még nemigen vásárolta, a közép- és késői érésű szilvákra helyezik a hangsúlyt. Lekvár- és dzsemkészítésre ma már kevés szilvát használnak az összes mennyiséghez viszonyítva. Bár találkozni rostos szilvalével és püré is készül a gyümölcsből, ezek nem jelentenek számottevő tételt.
 
A fogyasztói ár az idén alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók.
 
Az uniós csatlakozást követő tíz évben felfutott a szilvatermesztés az országban, elsősorban az alacsony tőkeigény és a gépesít­hető betakarítás miatt, és 2015-re már megközelítette a nyolcezer hektárt a termőterület nagysága. Az utóbbi három évben azonban lejtmenetbe kezdett az ágazat, jelenleg 6600 hektáron termesztenek szilvát hazánkban. Az éves termésmennyiség 40 és 80 ezer tonna között ingadozik.
 
Forrás: www.infostart.hu

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum