Érett gyümölcsből lehet jó pálinkát főzni

2019. 09. 11., szerda

Idén nem volt szerencsés szezonja a cseresznyének, ami meg is látszott a piaci árakon. Drágán lehetett hozzájutni a meggyhez is, így kevesebben főztek be belőle, mint korábban. Míg az asszonyok inkább a lekvárt kevergetik, addig a férfiak a cefrét abajgatják lent a pincében, mert bizony azt is kell. Nem lehet egy napra se magára hagyni az erjedő gyümölcsöt, ha igazán jó pálinkát akar készíteni belőle.

– A barack jó évet zárt, a körte és a szilva jó közepeset, míg az alma kiválónak mondható idén. A szőlőtermés is nagyon jó, de a kereskedelmi főzdék kivárnak. Jelentősen visszaesett az eladásuk a tavalyi évhez képest – mesélt a pálinkakínálat alakulásáról a Borsnak Madár Mihály, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének titkára.
 
Más a helyzet a bérfőzdék és az otthon főzés területén, amik egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban komoly szabályok vonatkoznak mindkét műfajra.
A fától a palackig
 
Mindenki saját pálinkát szeretne, ennek ellenére sokan belátják, hogy nem értenek hozzá, és inkább szakértőre bízzák a szesz előállítását. A bérfőzésnek többféle módja van. Egyes he­lyeken a cefrét magunknak kell elkészítenünk, másutt elég a szép, érett gyümölcsöt bevinni, és minden mást intéznek helyettünk. Arra azonban számítson, hogy egy-két litert sehol nem fognak önnek lefőzni, és a főzés költsége mellett adót is kell fizetnie.
 
– Bérfőzésnél 86 liter 50 fo­kos alkohol esetén a párlatra előírt szeszadó 50 százalékát kell megfizetni – magyarázta Madár Mihály.
 
MÉREG A HULLOTT GYÜMÖLCS
 
Régen a pálinkát a fáról leeső gyümölcsökből készítették, de ma már egyenesen károsnak ítélik a szakértők, ha ilyen kerül az egészséges bogyók közé. A rohadt gyümölcstől könnyen megecetesedik a cefre, míg a szennyeződések elősegítik az akrolein vegyület megjelenését, ami viszont erős méreg.
Otthon 72 liter
 
A házi párlatkészítésnek is vannak szabályai. Magánfőző legfeljebb 100 literes desztillálóberendezést használhat, aminek a megvásárlását 15 napon belül be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál. A pálinkafőzés megkezdése előtt pedig párlatadójegyet kell igényelni az adóhivataltól. Ez jelenleg 700 forint literenként.
 
– Magánszemély évente 72 liter 50 fokos párlatot állíthat elő – hívta fel a figyelmet a titkár.
 
Tönkreteszi a főzetet
 
A pálinkafőzést három fő szakaszra lehet osztani:
 
Előpárlatra, ami tartalmazza a gyümölcsökben felhalmozódott összes vegyszert, metilalkoholt és a kozmaolajat. Ezek mind tönkretehetik a pálinkát. A metilalkohol mérgező, vakságot okoz, a kozmaolajok pedig a leendő nedű ízét teszik tönkre, ha nem szűri le azokat.
 
Középpárlatra, ebből lesz az igazi pálinka. Lekváros, zamatos ízű.
 
Az utópárlat a cefre vége. A sa­vanyú szaga árulja el, mikor ér­kezett el ehhez a részhez. Ezt már nem érdemes lefőzni.
 
A SZAKÉRTŐ TANÁCSAI A HÁZIHOZ
● Szinte étkezési minőségű gyümölcsöt használjon!
● Ne tegyen a cefrébe földről felszedettet a szennyeződések, rothadás elkerülése érdekében!
● Csak tiszta hordót használjon!
● Mossa meg a gyümölcsöt!
● A lemosott élesztőket fajélesztővel pótolja!
● Ne tegyen belőle sokat, mert az se jó!
● Figyeljen a hőmérsékletre, hűtse a cefrét, ha kell!
● Levegőztesse!
● Ha már nem forr, gyorsan főzze ki, ne hagyja állni!
 
Forrás: www.borsonline.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum