A pálinka hete

2019. 11. 11., hétfő
2019. november 4. és 9. között megrendezésre került Kecelen a „MAGYAR PÁLINKA HETE” elnevezésű pálinkás szakmai rendezvény. E több napos ünnepség keretein belül találkozhattak az ország és a Kárpát-medence területén élő szakemberek. A találkozó központi eseménye, így lett a Kárpát-medencei Pálinka és Párlatverseny.
 
Ez a mostani rendezvény mégis teljesen más volt, mint az eddigiek másfél évtizeden keresztül. Az országon végig seprő és még mindig tartó jövedéki ellenőrzése a pálinkaversenyeknek egyfajta sorompót húzott az eddigi és az ezt követő versenyek között. Az azonban jelzés értékű volt, hogy e verseny felépítésébe és szervezésébe, valamint bírálók közé is elsőként vonták be a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületet. 
A közösen megalkotott versenyszabályzatnak sajnos fájdalmas vonatkozásai lettek. A magánfőzők nem nevezhetnek ezt követően csak a hivatalosan előállítható párlataikkal, bejelentési igazolással és párlatjegy másolattal. A vajdasági nevezőknek pedig csak abban az esetben fogadható el a nevezése, ha a határon vámoltatják italaikat. A kereskedelmi főzdék pedig csakis zárjegyes kiskereskedelmi forgalomba helyezett pálinkáikkal indulhatnak. Ezen intézkedések következtében minden ezt követő pálinka és párlatverseny komoly nevezési szám csökkenéssel kell számoljon.
 
Ezek után a megmérettetésre három országból érkeztek nevezések, amelyek száma az idei évben 182 tételre csökkent az országban először bevezetett szigorítások következtében. Ennek alapján megállapíthatóvá vált, hogy 2 szlovák és 11 erdélyi nevezés mellett 25 magyar nevező küldte el termékeit. A fesztivál másnapján az Előkészítő Bizottság, Madár Mihály vezetésével ellenőrizte a beérkezett tételeket, és így 5 tétel kizárásra került a jövedéki szabályozás alapján, és a mintákat meg kellett semmisíteni.
 
Béli Géza és Krizl Edit szakmai vezetők irányításával a 30 bíráló 177 tétel kiértékelését végezte el a bírálat napján. Nem egyszerűen csak lepontozták a tételeket, hanem azokról szakmai szöveges értékelést is készítettek, továbbá profil analízist adtak a kereskedelmi forgalomba helyezett pálinkákról.
 
A Kiértékelő bizottság Muth József vezetésével végezte a bírálatok kiértékelését. Minden tételt minimum 5 bíráló értékelt egymástól függetlenül, ezek eredményét azonnal számítógépre is vitték, ahol a két szélsőség kiesett, a középső 3 érték súlyozott átlaga határozta meg a tétel értékét, de abban az esetben, ha 3 pontnál nagyobb eltérés lépett fel, akkor azt egy csúcs zsűrihez utalta, ahol további 3 bíráló döntött annak végleges eredményéről. A profi módon összehangolt munka eredményeként ezek a számszaki kiértékelések, valamint szöveges magyarázatok és profil analitikák is elkészültek.
 
A hét és napzáró eseménye ezután következett, amely a Kárpát-medencei Pálinka és Párlatverseny díjkiosztója volt. A szervezésben és lebonyolításban résztvevő bizottságok elmondták a verseny pontos metodikáját Béli Géza szakmai vezető elnökletével. Sajnos most is akadtak még olyan tételek, amelyeket a zsűri nem tudott értékelni szám szerint 33-at ők is megkapták ehhez a szakmai iránymutatást a hibák elkerülése érdekében. Az 53 bronz elismerés tulajdonosai már örülhetek szép italaiknak, hiszen az itt értékelt szakember mindegyike PNT listás bíráló volt, sőt, több mint a fele az Országos verseny értékelésén is szerepelt. A szakmai fejlődésről árulkodott az 57 kiosztott ezüstoklevél, és a 34 db arany elismerés is. Ezen a versenyen együtt indulhattak kereskedelmi és magántételek is, ezek teljesen egyforma megítélésben részesültek, és a végeredmény szempontjából is látható volt, hogy fej-fej mellett haladnak. 
 
A támogató szervezetek különdíjakat ajánlottak fel, amelyek a díjkiosztó végén kerültek átadásra. Nagy Attila a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete különdíját a legeredményesebb és a legjobb párlat készítője kapta, aki ebben az évben is Dr. Gyenesei István magánfőző lett Kaposvárról. A Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete a legeredményesebb nevezőjüknek ajánlott fel díjat, amelyet Madár Mihály adott át a Madarasi Pálinkaháznak. A Pálinka Nemzeti Tanács által felajánlott különdíjat a Zimek Pálinkaház kapta meg. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének különdíját a legjobb kereskedelmi forgalomba került törkölypálinka kaphatta, amelyet idén a Bajai Pálinkaház vehetett át. Végül a Pálinka Kollégium által felajánlott Fortissimus Spiritus díjat a szlovákiai Varga Imre érdemelte ki párlatával. A társadalmi zsűri is kiválasztotta idén is az oda felajánlott legjobb párlatnak járódíjat, amelyet Kalla Pál hordókészítő ajánlott fel és idén az Erdélyből érkező Lőrincz János nyerte el érlelt borpárlatával.
 
Végül Téglás András és a Szervezők is megköszönték a résztvevőknek, nevezőknek a munkát és reményüket fejezték ki, hogy jövőre újra ugyanitt találkozhatunk a Pálinka, mint Nemzeti italunk, Hungarikumunk megünneplésére.
 
Muth József
Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének alapító tagja
 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum