IV. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny összefoglaló

2019. 12. 17., kedd

Ahogyan az írás címéből is kiderül immár IV. alkalommal került megrendezésre a régió legrangosabb pálinkaversenye, amelyet a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány Kuratóriumának elnöke Németh József, valamint a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület elnöke Nagy Attila közösen szervezett meg, és bonyolított le.

Az esemény új helyszínen kapott helyet, a Szegedi Borostyán-birtokon. A lebonyolításhoz a szakmai támogatást a Kárpát-medencei Pálinka Lovagrendek megtisztelő jelenléte biztosította. A három napos rendezvény már jóval túlmutat egy egyszerű versenynél, hiszen a jelenlévők nemcsak bíráltak, hanem szakmai konzultációkat is folytattak, amelyet Muth József, a pálinkákat minősítő zsűri elnöke vezényelt le. Természetesen ilyenkor nem csupán a benevezett tételek szakszerű értékelése történik, hanem a minősítők is megfelelő tréning lehetőséghez jutnak, amely során az ő szakmai állapotuk is felmérésre kerül.

A IV. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyre idén 346 nevezés érkezett. A legtöbb italt Magyarországról küldték, szám szerint 268-ot. Szlovákiából 7, Ukrajnából 8, Erdélyből 10, a Vajdaságból pedig 53 nevezés érkezett. Ezeket az italokat az almától az ágyasokig 14 kategóriába sorolták be. A nevezések 67 nevezőtől érkeztek, amelyek között 51 kereskedelmi pálinka, 61 bérfőzetett párlat, és 230 magánfőzött ital regisztrált. A bírálat a klasszikus 20 pontos technikával zajlott, egyéni bírálattal, amelyet 24 bíráló hajtott végre. Az érzékszervi minősítők nagy része PNT listás értékelő volt. A többiek is gyakorlott pálinkakészítők, illetve bírálok, pálinkalovagok.

Az egyedi számokkal ellátott pálinkák és párlatok folyamatosan érkeztek a zsűri elé, akik igyekeztek azokat alaposan, körültekintően, és pozitívan elbírálni. Abban az esetben, ha a minősítési pontszámok 3 pontnál nagyobb eltérés mutattak, akkor egy 3 fős csúcs zsűri végezte el a tétel végső értékének meghatározását. A fent említett 346 mintából csupán 36 minta nem ütötte meg az érmes értékhatár legalját, ami 10,4%. Ez az elmúlt évekhez képest jelentős csökkenést mutat, ami jelzi a szakmai fejlődés elindulását. Bronz elismerést 109 tétel nyert el, ami 31,5%. Itt is kézzel fogható a csökkenés, ami szakmai szempontból további pozitív változás. Az ezüst érmes italok száma ugrásszerűen megemelkedett, pontosan 137 pálinka-párlat kapta meg idén ezt a kitüntető címet, ami 39,6%-a a benevezett tételeknek. Végül a legértékesebb díjakat, az arany minősítést 64 pálinkának-párlatnak ítélte oda a zsűri, ami százalékos arányban 18,5%. Ezekből a tételekből került ki a 14 kategória győztese. Persze különdíjak is kiosztásra kerültek, mint például a legeredményesebb magánfőző, amelyet ezúttal a Vajdasági Bilicki István nyert el, illetve a legeredményesebb bérfőzető, aki a veszprémi Kiss Tibor lett. A legeredményesebb kereskedelmi főzde címet Stanisic Destillerija kapta, ugyancsak a Vajdaságból. Külön elismerésben részesültek a nevező országok legjobbjai is.

A díjkiosztó jó hangulatáról a citerazenekar, és egy népdalkórus műsora gondoskodott. A finom svédasztalos vacsorát követően aztán éjszakába nyúló retro discó parti adta a lehetőséget a résztvevőknek az összetartozás erősítésére, amely Dj. Nautilus lemezjátszójáról szólt.

Báta, 2019. december 10.                                                                  

Muth József zsűri elnök

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum