Megromolhat e a pálinka?

2020. 05. 07., csütörtök
Mondjuk ki: ez azért elég fontos kérdés. Egyrészt az, hogy megromolhat-e, másrészt, hogy mi történik, ha ennek ellenére mégis iszunk belőle egy kortyocskát.
 
Annyi biztos, hogy pálinkát fénytől elzárt, sötét helyen ajánlott tárolni. Ezt az egészet jó okkal javasolják nekünk, mivel minket és az italt is védi a helyes tárolás. Az egésznek az oka az, hogy a fény hatására végbemehet egy olyan kémiai folyamat, amelynek révén még több egészségre káros etil-karbamát nevű vegyület termelődhet a pálinkában. Ugyanezért szerencsésebb sötét palackba tölteni a párlatokat, pálinkákat. 
 
Vajon megromolhat-e az ágyas pálinka?
 
A választ a leginkább kompetens Nébih adta meg. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei azt mondják: pálinkák esetében a gyártó akár szavatossági időt is meghatározhat, de ehelyett korlátlan minőségmegőrzési időt is megjelölhet. 
 
„A pálinkák esetében a minőségmegőrzési idő feltüntetése szabályozottan használható, választható jelölésnek tekinthető. Elfogadható megoldás a »minőségét megőrzi: korlátlan ideig« jelölés is” – áll a Nébih válaszában.
 
Azt írják: a vonatkozó rendelet szerint a 10 vagy annál több térfogatszázalék alkoholt tartalmazó italoknál (így a pálinka esetében is) nem szükséges a lejárati dátumot jelölni. Amennyiben egy előállító rá kívánja írni a címkére, hogy a terméke meddig őrzi meg minőségét, úgy a dátumot a rendeletben meghatározottak alapján kell szerepeltetnie. Fontos azonban, hogy amennyiben feltüntetik a minőségmegőrzési dátumot a terméken, akkor annak lejárta után az adott termék kereskedelmi forgalomba nem hozható.
 
Fontos részlet, hogy ha az előállító a minőségmegőrzési időt dátummal tünteti fel, az azt jelenti, hogy a terméknél addig az időpontig látja biztosítottnak az általa kívánt érzékszervi jellemzőket. Mindez arra utal, hogy a válasz pálinkafüggő, és az ital minősége, íze, illata addig garanciás, ameddig a megadott dátumot el nem érjük. 
 
Forrás: www.divany.hu
 

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum