A Gyermelyi Pálinka Est, mint Megyei Érték!

2020. 05. 18., hétfő
Töretlen a Gyermelyi Pálinka Est fejlődése, az idei rendezvényünk bebizonyította, hogy már nem csak a térség legnagyobb pálinkás eseménye zajlik itt a településünkön minden év februárjában…
 
Óriási előrelépésként sikerült együttműködést kialakítanunk a Pálinka Kollégium Szakmai Műhellyel, illetve a Pálinka Nemzeti Tanáccsal, melynek eredményeképpen a pálinka és párlatok minősítését a 7 asztalnál helyet foglaló 21 fős zsűri minden tagja országos listás pálinkabíráló, pálinka mester, illetve pálinka szakmérnök volt. A február 8-án lezajlott bírálatot Béli Géza, a Szakmai Műhely alapító tagja, a PNT alelnöke irányította. A segítőkkel együtt mintegy 40 fős csapat remek munkát végzett, a vacsoráig mind a 357 versenyre érkezett tétel szakszerű minősítést kapott, és kiválasztásra került a 15 nevezési kategória győztese is. A versenyen elért összesített eredmények alapján a „Legeredményesebb kereskedelmi főzde” díjat a neszmélyi Anemona Pálinkaház nyerte, ők 18 tétellel neveztek. A „Legeredményesebb bérfőzető” a Veszprémből érkező Kiss Tibor lett, 6 arany, 2 ezüst, 2 bronz, és 1 kategória győztes díjjal. A „Legeredményesebb magánfőző” az idei versenyünkön Varjas Zoltán lett. A Bátaszéki nevezőt a zsűri 3 arany, 7 ezüst, valamint 6 bronzéremmel, és 1 kategória győztes díjjal jutalmazta. Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre több nevezés érkezik a megyénkből, illetve Gyermelyről is. A bírálat napján, zárásként került kiválasztásra a „Komárom-Esztergom megye legfinomabb pálinkája” díj, melyet idén Nagy Attila Mariska őszibarack pálinkája nyert el. 
 
További díjazottak: 
Alma kategória győztes: Anemona Pálinkaház Érlelt alma 2015
Körte kategória győztes: Bederna András Körte 2019
Birs kategória győztes: ifj. Éberhardt András Érlelt birs 2019
Meggy kategória győztes: Pulai Családi pálinkafőzde Meggy 2019 (Vajdaság)
Cseresznye kategória győztes: Kosztka Ernő Kavics cseresznye 2019
Kajszibarack kategória győztes: Varjas Zoltán Kajszibarack 2019
Őszibarack kategória győztes: Nagy Attila Mariska őszibarack 2019
Szilva kategória győztes: Bilicki István Csacsaki szilva 2019 (Vajdaság)
Bogyós kategória győztes: Odrobina Péter Feketeribizli 2019
Szőlő kategória győztes: Kiss Tibor Otelló szőlő 2017
Törköly kategória győztes: Muth József Cserszegi törköly 2018
Erdei és vadon termő kategória győztes: Köves Endre Sajmeggy 2019
Vegyes kategória győztese: Sajó Pál Vegyes 2019
Ágyas kategória győztese: Csatári Gabriella Ágyas kajszibarack 2016
Egyéb kategória győztese: Bajai Pálinkaház Fekete berkenye 2019
 
A díjkiosztó gálaesten, melyet február 22-én, szombaton rendeztünk meg, közel 150 fő vett részt. Vendégünk volt Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke, Mihályi László PNT elnök, továbbá Ugrics Attila a KEM NAV Jövedéki Nyilvántartási Osztály vezetője is. Felvidéki testvértelepüléseinket Bulajcsík Klaudia Izsáról, illetve Téglás János Kürtről képviselte. A remek hangulatról a bátai Pántlika tambura zenekar gondoskodott, a finom disznótoros vacsorát ismét Végh Robiéktól kaptuk. Több meghívott pálinka lovagrend is részt vett az eseményen, és segített a különdíjak átadásában: a Szent Miklós Pálinka Lovagrend Zentáról, az Erdélyi Pálinka Lovagrend Marosvásárhelyről, a Bükki Pálinka Lovagrend, valamint a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrendje. 
 
Az est programját tovább színesítette a „Gyermely Legfinomabb pálinkájának” kiválasztása, melyben többek között a nemrég megjelent pálinkás könyvét is bemutató Ledő Móni, a Nébih munkatársa is közreműködött.
 
Az elismerést Tóth Béla Málna pálinkája kapta. Neki is, és minden díjazottnak szívből gratulálunk, és további pálinkás sikereket kívánunk! 
        
Büszkén számolhatok be a Megyei Értéktár ez évi ülésének döntéséről, mely szerint a megyénkben található több mint 150 eddig felvett különböző érték közé bekerült a Gyermelyi Pálinka Est! Az elismerés átadását a Gyermelyi Falunapon, várhatóan szeptemberben teszi meg a Megyei Értéktár elnöke. 
 
Szeretném megköszönni Gyermely Község Önkormányzatának, KEM Önkormányzatának, a Pálinka Kollégiumnak, a részt vevő pálinka lovagrendeknek, illetve a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének, továbbá minden bírálónak és segítőnek a közreműködését, az anyagi és szakmai támogatását, mely nélkül a színvonalas rendezvénysorozatunk nem valósulhatott volna meg!
 
Végezetül néhány sor egy igazán különleges díjról… 
 
A Pálinka Kollégium Szakmai Műhely FORTISSIMUS SPIRITUS elismerését az alapításuk (2016) óta 9 pálinkakészítő, pálinkával foglalkozó társam vehette át. Ezt az életműdíjnak is beillő rangos kitüntetést, a pálinka kultúra terjesztéséért, a pálinka készítés magas fokú elsajátításáért, ennek értelmében egyedi, kiemelkedő pálinka/párlat bemutatásáért ítélik oda. A 10. kitüntetést az esten jómagam vehettem át. KÖSZÖNÖM!    
 
Nagy Attila
 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum