Pálinkát főznének a járvány miatt eladatlan magyar borokból

2020. 07. 20., hétfő

A koronavírus-járvány miatt még mindig a pincékben pihen a hazai és az európai uniós borászok készleteinek java, holott lassan megkezdődik a szüreti időszak. A feleslegtől a lepárlóüzemek szabadíthatják meg a termelőket, a válságmentő intézkedésre Magyarországon mintegy 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Komoly érvágást jelentett a hazai és az európai uniós borágazatnak a koronavírus-járvány, valamint a betegség terjedését megakadályozni hivatott korlátozó intézkedések zöme. A turizmus és a vendéglátóipar szinte teljes leállása miatt a borászatok egyik napról a másikra veszítették el piacuk jelentős részét.

A Borászati Vállalkozások Európai Bizottságának becslése szerint az unió borfogyasztása körülbelül harminc százalékkal esett vissza. Értékben a csökkenés még ennél is drasztikusabb: mivel a szupermarketek jellemzően alacsonyabb kategóriájú borokat árulnak, a bevételkiesés elérheti akár az ötven százalékot is.
 
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke szerint a minőségi borokat előállító, vendéglátásba szállító borászatok eladásai akár 60-80 százalékkal is visszaeshettek a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet miatt.
 
Az el nem adott készletek az idei szőlőszüretre is komoly hatással lehetnek. „A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják. A borászatoknak még a szüret előtt mérlegelniük kell, hogy ezek a tételek eladhatók-e” – hívta fel a figyelmet Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.
A szakember a lapnak elmondta: míg a múlt évben Magyarország maga kezdeményezte Brüsszelben a különböző piacmentő intézkedések bevezetését – a zöldszüretet és a krízislepárlást –, az idén a járvány miatt az Európai Unió alanyi jogon biztosítja a tagállamoknak a válságkezelési lehetőségek ezen módozatait.
 
Magyarországon ebben az évben a 2,5 milliárd forint forrással tervezett krízislepárlás kínál alternatívát azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.
 
Brazsil Dávid szerint az intézkedés egyik legnagyobb előnye az, hogy mivel a lepárlóknál keletkező alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, az alkoholtermékek piacát nem terheli tovább, ugyanakkor komoly segítséget jelenthet a járvány elleni további védekezésben. A szakember szerint a lepárló a borok alkoholtartalma alapján 56-115 forintot fizethet a termelőnek literenként.
 
Egy borászat legfeljebb 2000 hektoliter saját előállítású borral vehet részt a támogatásban. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a borok beszállítására szeptember 25-ig lesz lehetőség. A HNT számításai szerint a 2,5 milliárd forintos keret hozzávetőlegesen 250 ezer hektoliter bor lepárlását teszi lehetővé.
 
Forrás: www.hirado.hu

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum