A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

2020. 10. 27., kedd
Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!
 
Bekopogott az ősz, a hívatlan vendég, s hozta a hűvös időt, a nedves, didergős reggeleket és estéket. A nyári nap melege már kopik, s hiányát gyümölccsel – ami őrzi a vidám sugarakat - szeretnénk pótolni. Ha nem frissel, akkor lepárolva. Nyakunkon a gyümölcsszezon!
 
Mi sem jellemez jobban minket, mint a generációkon átívelő szenvedély, elhivatottság, kitartás, tisztelet és a valódi pálinka iránti csillapíthatatlan rajongás.
 
Mi magyarok el vagyunk kényeztetve: több tucat gyümölcs áll a rendelkezésünkre, a Kárpát-medence kincsei, amelyek kiváló párlatokkal ajándékoznak meg minket.
 
A pálinka a magyar ember számára fogalom, nem egy az élvezeti italok közül, hanem az ital, a magyarok itala. Az életöröm szerves része, az ünnepek elengedhetetlen kísérője, legyen az örömünnep vagy szomorú esemény. Ezért is elengedhetetlen, hogy a pálinka néven forgalomba kerülő termékek valóban megfeleljenek a Pálinka-törvény előírásainak. Legyen az kisüsti vagy egyutas eljárással készült.
 
A magyar gasztronómia kiemelkedő különlegessége a pálinka, amely tükrözi az ízek, a színek és az illatok nemes harmóniáját. Ahogyan a NÉBIH honlapján is olvasható, elnevezése és készítése 2004. év óta védett hungarikum. A híres magyar pálinkákban visszaköszön az alapanyag és a tájegység megnevezése. Különlegessége elsősorban az alapanyagok minőségében rejlik.
 
Kizárólag a Magyarországon termett alapanyagokból, itthon cefrézett, párolt és palackozott, színtisztán gyümölcsből, cukor és adalékanyagok hozzáadása nélkül készült ital nevezhető pálinkának.
Ezen rendkívül magas minőségi követelményektől akár a legkisebb mértékben is eltérő párlat már nem nevezhető pálinkának, a címkére nem írható e védett elnevezés. Legnagyobb mennyiségben barackból, szilvából, körtéből, almából, törkölyből állítanak elő pálinkát, de igen népszerű a birs-, meggy-, cseresznye-, eperpálinka is, ritkaságnak számít viszont a som, berkenye, galagonya párlata.
 
A kereskedelmi forgalomba kerülő magyar pálinka alkoholtartalma legalább 37,5%, legfeljebb 55%, s általában 40-50% közé esik. Ezen az értéken érződnek legszebben az ízek, mutatja meg magát a harmónia. Hiszen a cél nem a berúgás, vagy az alkohol, hanem éppen a gyümölcsesszencia élvezete lesz. Az érlelés időtartama szintén meghatározott, így az érlelt pálinkát legalább három hónapig, az ópálinkát minimum egy évig, az ágyaspálinkát pedig három hónapig kell a benne elhelyezett gyümölccsel együtt érlelni.
 
És a végére még egy “apróság”: az adómentes párlatfőzés szabadsága már mindenkit megillethet az EU-ban, az erről szóló részletszabályok már érvényesek, azokat a 2020/1151. számú irányelv tartalmazza. E szerint a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes.
 
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu
Foto: Viniczai

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum