2021-es év újrarajzolja a pálinka piacát: mutatjuk, hol mennyibe kerül a cefre kifőzése

2021. 01. 08., péntek

Egy biztos: az otthon főzőknek már nem szükséges a literenkénti 700 forintos adójegyet kiváltaniuk, amennyiben nem lépik túl a előírt mennyiséget. Ugyanilyen mértékben csökkentek idén a bérfőzdék árai is. Helyzetkép a hazai pálinkafrontról:

Ahogy korábban mi is hírt adtunk róla, január 1-jétől adómentessé vált a pálinkafőzés mindazok számára, akik maximum 86 liter, 50 fokos párlatot állítanak elő akár házi, akár bérfőzdei körülmények között. Az otthon főzőknek ezentúl nem szükséges a literenkénti 700 forintos adójegyet kiváltaniuk, amennyiben nem lépik túl a jogszabályban rögzített mennyiséget. Ugyanilyen mértékben csökkentek idén a bérfőzdék árai is, mert míg tavaly 1800 forint körüli összeget kellett fizetni egy liter 50 fokos párlatért, mostanra ez átlag 1100 forintra esett. A teljes mennyiséget kihasználó pálinkafőzés éves szinten így 60 200 forinttal kerül majd kevesebbe - írja a Boon.hu.
 
Magánszemélyek viszont továbbra sem értékesíthetik az így előállított párlatot
 
"Az adómentesség bevezetése vélhetően tovább növeli a pálinkafőzési kedvet, hiszen az elmúlt években az adójegyváltási kötelezettség ellenére is nőtt a nyilvántartásba vett házifőző-készülékek száma, ami 2020 tavaszán meghaladta a 26 ezret. A házi lepárlás azonban nem igazán jelent konkurenciát a bérfőzdéknek" – nyilatkozta Nyilasi Béla, a Mámor Pálinkaház főzőmestere a megyei lapnak. Majd hozzátette, folyamatosan érkeznek hozzájuk a megrendelők, jelenleg az időben cefrézett almát, kései körtét, birset és ezek vegyes változatát főzik.
 
A főzőmester úgy tapasztalja, miután januártól nagyjából ezer forintba kerül literenként a bérfőzött pálinka, most sok otthon kísérletező tér vissza az ellenőrzött körülmények között készülő minőséghez.
 
"A főzdében tavaly egy liter 50 fokos pálinka előállítási ára 1885 forint volt, januártól ez 1150 forintba kerül. Az utóbbi időben azonban a 48 fokost részesítik előnyben, ami literenként 1108 forint. A lényeg nem az alig 50 forintos árkülönbség, hanem az, hogy a párlatnak ennél a szeszfoknál még megvan a házipálinka-ereje, viszont sokkal illatosabb, élvezetesebb" – közölte.
 
Otthoni körülmények között 350–450 forintba kerülhet egy liter pálinka előállítása
Kérdéses azonban – vetette fel a szakember –, hogy miként tudnak megfelelni az 1–200 ezer forintos, otthoni felhasználásra vásárolt szerkezetek az egészségügyi előírásoknak. – A gyümölcsből készült párlat elkerülhetetlenül tartalmaz metanolt, aminek határértékét a hazai szabályozás szerint hektoliterenként 1000–1350 gramm között kell tartani, mert efölött egészségkárosító hatása van – mondta. Hozzátéve: a komoly berendezéseket használó főzdék ezt tudják teljesíteni.
 
2021-es év újrarajzolja a pálinka piacát
"Különösen azok a kereskedelmi főzdék vannak most veszélyben, amik elveszítették a turizmushoz és a vendéglátáshoz kötött megrendelői körüket. A pálinka mellett most más típusú alkoholok felé is nyitni kényszerültek, így termékfejlesztésként felkerült például a rum és a whisky is a palettájukra." - nyilatkozta Takács László, a Quintessence pálinkaverseny igazgatója.
 
Elgondolkodtató tendencia – tette hozzá –, hogy ma 40-féle gint állítanak elő Magyarországon, de bízik abban, hogy ez az új trend nem megy a pálinka rovására.
 
Forrás: www.hellovidek.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum