Pálinkafőző

2021. 02. 12., péntek

Kinek mit jelent a szó? Összerezzenés a finánctól, huncut mosoly egy jól sikerült pálinka miatt, hidegrázás a guggolós végett, csillogó fémszerkezet, hobbi, megélhetés, hivatás, sorolhatnánk még. Másként értelmeztük régen, amikor a házi pálinkafőzés tiltott gyümölcsnek számított és most, mikor több mint 10 éve szabad a pálinkafőző használata. 

A zsiványkodás adta félelemmel vegyült jóérzés járta át az embert, ha a sufniban elrejtett, nagyapától örökölt rézüstre gondolt. Ott volt ugyanakkor a büszke és dacos polgár a panelházban, aki kuktában és diszperzites vödörben rézspirállal főzött úgy, hogy minden szomszéd tudta mi a helyzet.

A pálinkafőző, pálinkafőzés és a pálinka szavaink tehát egyszerre jelentik a múlt egy tiltott és zavaros korszakát és a jövő szabad lehetőségeit. Használjuk büszkén, mert ezek a magyarság szavai és amennyiben maradt bennünk kellemetlen beidegződés a régmúlt korlátai kapcsán, felejtsük el. Pálinkafőző szabadon vásárolható, pálinka - a törvény adta keretek között – szabadon és adómentesen főzhető, tehát újra szabad a pálinkafőzés.

Jót tett ez a készülékek piacának, ugyanis ezek tudatában a pálinkafőző gyártók olyan fejlesztésekbe kezdtek, mellyel megteremtették a lehetőséget a magánfőzők részére, hogy prémium minőségű pálinkát állíthassanak elő. Kihangsúlyozva természetesen azt, hogy ehhez kiváló minőségű cefrét kell tudni készíteni és törődni a pálinka utóéletével is. Jelen magas kvalitású házi pálinkák színvonala nemcsak felvette a versenyt más országok égetett szeszeivel, de meg is haladta azokat.

2010 után kezdődött a hazai piac ellátása a szlovén, szerb, portugál pálinkafőzőkkel, melyek jellemzően szimpla falú, hagyományos kisüsti berendezések voltak. A cefre leégését hivatott megakadályozni a keverőszerkezet beépítése az üstbe vagy az alacsonyabb hatékonyságú leégés-gátló tányér behelyezése, illetve a víz és olajfürdős üstök térnyerése. Hamar megjelentek a szlovák és cseh duplafalú készülékek, majd ezek mintájára itthon is megkezdődött a minden igényt kielégítő berendezések fejlesztése és gyártása. 2013-ra már több magyar gyártó cég is kínálta az új generációs, egylépcsős, dupla falú, finomító oszlopos masinákat.

Manapság már minden kategória megtalálható. A kisméretű, olcsó, szimplafalú kisüstitől a drágább 100 literes, duplafalú egylépcsősig válogathatunk. Nem beszélve a több száz literes üzemi pálinkafőző berendezésekről. Minden esetre a vásárlói oldalon egy olyan kedvező trend van kibontakozóban, ami a minőséget (készülék és végtermék), gazdaságosságot (idő és energia megtakarítás) és biztonságot (nyomástartó készülékek biztonsága és a pálinka káros anyagainak leválasztása) helyezi előtérbe. Igaz ez a magánfőzők és a kereskedelmi pálinkaházak, illetve bérfőzdék esetében is. Ezek a tulajdonságok pedig kétségtelenül az egylépcsős pálinkafőzők jellemzői. Az innováció tehát ezen a területen is meghozza gyümölcsét…és mint tudjuk, a gyümölcsből pálinkát lehet főzni.


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum