A járvány levonulása után szervezik meg a XII. Gyermelyi Pálinka Estet

2021. 02. 15., hétfő
Az idén nem tudják a szokásos időpontban megszervezni a XII. Gyermelyi Pálinka Estet. Nagy Attila, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének elnöke hangsúlyozta: amint a járványügyi szabályok megengedik, megrendezik a bírálatot és a díjkiosztó gálaestet. Hozzátette: a technikai szervezést már elkezdték, s várják a magánfőzők, bérfőzetők, illetve a kereskedelmi főzdék nevezéseit. 
 
-Az egyesület tagjaival, illetve társszervezetekkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot – tette hozzá. – A pálinka és párlatminták gyűjtését azonban majd a verseny időpontja előtti napokban tudjuk megkezdeni. A jövedéki termékek tárolására ugyanis különleges szabályok vonatkoznak. Ilyenkor ideiglenes tárolási engedélyt kérünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal területileg illetékes központjától, s a megmérettetés után minden üveg visszakerül a tulajdonosához. 
 
Az egyesület elnöke az idén januárban életbe lépett jogszabályi változásokról is szólt. A jövőben a magánfőzésben, illetve a bérfőzetésben előállítható 86 liter pálinka után nem kell jövedéki adót fizetni. Persze, ez nem jelenti azt, hogy bárki nekiállhat a cefrézésnek, a főzésnek. A magánfőzői lepárló-berendezés megvásárlását a helyi jegyzőnél továbbra is be kell jelenteni. Az illetékes NAV-nál pedig egy nyomtatványon kell a főzést megelőzően a bejelentést megtenni. Az erre kapott igazolással készíthető, tárolható, illetve nevezhető a pálinka és párlatversenyekre a magánfőzött és bérfőzetett párlat.
 
-A pálinkák minősége egyre jobb – mondta Nagy Attila. - Idehaza mégsem a pálinka a legkedveltebb tömény ital. Több whisky, vodka, és gyomorkeserű került a poharakba, mint a hazai gyümölcsökből készült pálinka. Pedig egészséges és érett gyümölcsökből, megfelelő erjesztési és főzési technológiákkal nagyon szép italokat lehet előállítani.  
 
A szakember hozzátette: a pálinka hasznosságáról sokféleképpen, sok mindent el lehet mondani. Azt is feltételezik, hogy még a vírusokkal szemben is hatékony lehet. Mesélte, hogy tavaly szeptemberben Miskolcon, az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen vett részt bírálóként. A reggel koronavírus-tesztteléssel indult, ahol mindenkinek negatív lett az eredménye.  
 
-A pálinkának egyébként általánosan az étvágygerjesztő, valamint az emésztést elősegítő hatásait ismerjük – tette hozzá Nagy Attila. - A kortyolgatásának pedig lélektanilag van pozitív hatása, abban az esetben főleg, ha valami igazán finom nedű kerül a poharunkba. 
 
Sugár Gabi   24 óra szerkesztősége
 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum