• Lehet-e kulturális érték a pálinka- és párlatkészítés?
  • Mit jelent 2021-ben az emberek számára a párlat- és pálinkafogyasztás?
  • Hol találkozik a hagyományőrzés a kereskedelmi igények teljesítésével?

Ezekre a kérdésekre adott választ az elmúlt hetekben első alkalommal megszervezett ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny.

pálinkaverseny előadás sátorban

Szakmai előadások is elhangzottak – fotó: Ákovita

Az ÁKOVITA különlegességét és sokszínűségét nemcsak a változatos minták adták meg. A verseny – mint ahogy azt a neve is mutatja – nemzetközi szinten volt meghirdetve, amivel a szervezők sikeresen bevonzották a Kárpát-medencei magyar vállalkozók és magántermelők közegét is.

„Ritkán adódik a lehetőség, hogy magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és más külhoni magyar párlatok, pálinkák versenyezzenek az arany minősítésért. Az Ákovitával sikerült elérnünk, hogy közösséget és közönséget teremtsünk a kulturált párlat- és pálinkafogyasztásnak a helyi és határon túli magyarság körében.” –  foglalta össze Becze István.

Az 1082 mintából összesen 918 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyminősítést.

„Az ezren túlmutató mintaszám igazából mindannyiunk várakozását felülmúlta, szinte megduplázta azt a számot, amelyre mi a verseny szervezése során számítottunk” – hangsúlyozta Béli Géza, az Ákovita szakmai elnöke.

kirakodóvásár, pálinkavásár

A versenyt kirakodóvásár, pálinkavásár és pálinkakóstoló is követte – fotó: Ákovita

A díjátadónak Csíkszereda adott otthont, ami az ÁKOVITA Párlat- és Pálinkavásár keretében szerveztek meg. A záróesemény hétvégéjén a nagyközönség is érvényesülhetett a szakmabeliek mellett: a szervezők a vásár alatt szakmai előadásokkal és különböző kulturális programokkal tették népszerűvé a nagyközönség előtt is a minőségi párlat- és pálinkafogyasztás hagyományát, eszmei értékeit. A díjkiosztó ünnepséget hivatalosan a Codex Régizene Együttes rövid előadása zárta, amit a díjnyertes párlatok szabad kóstolása követett.

pálinkaverseny díjátadás

Díjátadás – fotó: Ákovita

A díjazottak teljes névsorát minősítési szintek szerint a http://akovita.ro oldalon olvashatják az érdeklődők. Akik esetleg lemaradtak róla, ne csüggedjenek, hamarosan ismét koccinthatunk a legfinomabb párlatokkal, hiszen a szervezők már tervezik a 2022-es versenyt. Az Ákovita második kiadásának bejelentése nyár folyamán várható. Az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny – Erdély – Csíkszereda, 2021 megvalósítását Magyarország Agrárminisztériuma támogatta. A verseny a Pálinka Nemzeti Tanács, Hargita megye és Csíkszereda város intézményei és más szakmai szervezetek és cégek segítségével került megszervezésre.

Forrás: www.agroinform.hu