Gyulai Pálinkafesztivál

2021. 09. 09., csütörtök
2021. szeptember 16. és 18. között, immáron 21. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.
 
A 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő. Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.
 
„Ez egy nagyon értékes örökség, amit az őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációknak, ha kell, akkor egy fesztiválon keresztül” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.
 
Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A 19 évvel ezelőtt életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését. A fesztiválon az ország pálinka gyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a Gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Baján át egészen Győrvárig.
 
A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétálnak a hazai és határon túli lovagrendek. A lovagrendeket a felvonuláson fúvószenekar és a mazsorett csoport kíséri! A vonulás után a Magyar Pálinka Lovagrend új lovagokat avat a Gyulai Várban.
 
A 2018-as fesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottunk egy új kezdeményezést, a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, amelyet a 2021-es esztendőben is folytatni szeretnénk. Az elmúlt években többek között Orbán Viktor miniszterelnök Úr és Áder János köztársasági elnök úr is köszönőlevélben emelte ki figyelmességünket, amelyet az anyaországbeli és a határon túli magyarság összetartozásáért teszünk. Kettős célt tűztünk magunk elé: egyrészt szerettük volna hangsúlyosabbá tenni a pálinkának, mint hungarikumnak, mint nemzeti kincsünknek a fontosságát, másrészt pedig a „magyarok pálinkája” segítségével hozzá kívántunk járulni nemzeti összetartozásunk erősítéséhez is. Az eddigi visszajelzések alapján kijelenthetjük, közel kerültünk e célok eléréséhez.
 
A 2018-as évben szűk körben, mintegy 30 fős társaságban zajlott az esemény a Gyulai Pálinka Manufaktúrában, és barackpálinkák házasítására került sor. A 2019-ben a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Kápolnájában került sor a ceremóniára, mintegy 200 fő részvételével, és a
 
szilvapálinkák kerültek a középpontba. A 2020-as évet a koronavírus járvány beárnyékolta, a Gyulai Pálinkafesztivál elmaradt és a járványügyi helyzet miatt csak pár fő részvételével történt meg az összeöntés. A palackokat a magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adtuk/adjuk át az eseményen. Kezdeményezésünkkel jó ügyet kívánunk szolgálni, összefogásunk erejével szeretnénk mi magunk is alkotni, nyomot hagyni, létrehozni valamit, ami gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes! Mindemellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a hazai pálinkagyártók mellett egy közös eseményen szólítsuk meg a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is. Azzal, hogy a kezdeményezés keretében a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „magyarok pálinkájához”, nem csak e nemes ital elismertségét erősítjük, de nemzeti összetartozásunkat is hirdetjük. Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, amelyre Dr. Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökét kértük fel.
 
2020 hazánkban a nemzeti összetartozás emlékéve volt, de a világot sújtó koronavírus járvány miatt számos ehhez kapcsolódó esemény elmaradt. A Nemzeti Összetartozás Pálinkája mind eszméjében, mind megvalósulásában kifejezi és erősíti a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. Véleményünk szerint soha ilyen fontos nem volt az összefogás, az összetartozás, mint ebben a rendkívüli helyzetben, amelyet most a világon tapasztalhatunk. A ceremóniának 2021-ben az Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnya ad otthont szeptember 18-án 11.30 órakor. Az esemény során a pálinka az idei esztendőben a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba kerül majd. Minden évben különböző gyümölcsből készül a pálinka, idén a szőlő párlatok házasításából.
 
Az esemény kapcsán felkérést intézünk hazánk kereskedelmi főzdéihez, valamint olyan magánfőzőkhöz, akiknek szőlő párlatuk a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2021 Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyen magas minőséget képvisel, hogy járuljanak hozzá egy-egy palack szőlő pálinkával az eseményhez. A hazai és határon túli lovagrendek is meghívást kapnak a rendezvényre: Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület, Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, Szabolcsi Pálinka Lovagrend, Felvidéki Pálinka, Jászsági Pálinka Lovagrend, Erdélyi Pálinka Lovagrend, Szent Miklós Lovagrend, Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesület, Bükki Lovagrend, Szent István Pálinka Lovagrend – Sóly. Ez elmúlt esztendőkben szintén meghívást intéztünk a határon túli magyar ajkú szervezetek, szövetségekhez is, hogy járuljanak hozzá a kezdeményezéshez: Magyar Közösség Pártja, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Vajdasági Magyar Szövetség, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség.
 
A Nemzeti Összetartozás Pálinkája kezdeményezés fővédnöke Szijjártó Péter külgazdasági éskülügyminiszter. Folytatódik az elmúlt években hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozatunk, ezúttal Pálinka Ízutazás – Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában címmel. Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyának báltermében kerül megrendezésre 2021. szeptember 18-án, 17.00 órától amely során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével az ősi magyar szőlőfajtákból készült hungarikum pálinkák és ételek találkozását mutatják be neves szakemberek. Kevesen vannak azok, akik a gyümölcs lelkét magában hordozó párlatot a magyar gasztronómia univerzális alapanyagaként említenék, pedig akár így is lehetne!
 
A 2021-as évben a szőlő pálinka kerül a középpontba. A szőlőnek ott a helye a konyhában, pálinkaként is. Kezdjük az elején! Egy jó korty kedvet csinál a főzéshez. Egy másik pohárka szőlő számos ételt finomabbá tesz. A páclében csodákra képes, legyen szó húsról, zöldségekről, gyümölcsökről. Több ételbe főzés közben önthetünk is egy kis szőlő pálinkát, de vigyázzunk arra, hogy maradjon a végére is. Vagyis parfümként rápermetezhetjük desszertjeinkre. Az igazi jó szőlő pálinka elsődlegesen kiváló étvágygerjesztőnek, ahogy őseinktől tanultuk. Étkezés közben az ízek elválasztójaként is kortyolhatjuk. Az étkezés után pedig, „csapatóként”, ahogy a köznyelv használja, és nincs is rá jobb szó. Természetesen a szőlő pálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány szőlő, annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá teheti az ételeinket. És ami még különleges, házi sajtokat is érlelhetünk benne.
 
Aki elkalauzolja a Vendégeket Prohászka Béla mellett: Bíró Lajos séf , a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökségi tagja, Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló sommelier, a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóház vezetője, Nagy Attila, okleveles élelmiszermérnök, főzőmester, Brill Pálinkaház pálinkabírálója, Balogh László, Kézműves Cukrászda és a  Cadeau Bonbon Manufaktúra cukrászmestere.
 
A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 7.990 Ft. Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges.
 
A Pálinka Ízutazás fővédnöke Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki személyesen is részt vesz az eseményen és köszöntőt mond. Másik gasztronómiai programunk a Gazda és a pálinka a konyhában című gasztronómiai látványfőzés és kóstoló során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a hazai pálinkavilág elismert és ismert szereplői ragadnak majd fakanalat, hogy az agrárvilág szakembereivel a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból szőlőpálinkával készült ételeket készítsenek meghívott vendégeink és a fesztivál látogatói számára.
 
Az esemény 4 blokkból áll. Minden blokk körülbelül 1 órás időtartamú és 40-60 adag étel készül el, amelyet a meghívott vendégeink és a rendezvény látogatói között kóstoltatunk.
 
A program:
 
13.00 óra: Dr. Gyenesei István (Gyenesei Pálinkárium) – Dr. Kulcsár László (elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága)
 
Mazsolás szőlőleves mandulás túróhabbal és Szüreti aprópecsenye ágyas szőlő pálinkával
 
14.00 óra: Nagy Botond (Zekulhyda Premium Pálinkamanufaktúra –Erdély) – Kozsuch Kornél (alelnök,Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága)
 
14.00 óra
 
Feketeleányka szőlő pálinkában érlelt kacsamell falatok roppanós zöldségekkel és Sült paprikás szőlő ragu törköly pálinkával öntözve
 
15.00 óra: Fabulya Attila (Gyulai Pálinka Manufaktúra) – Bozó József (alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága)
 
Gyulai ízelítő körtés szőlő pálinkás zselével és kolbász morzsával és Szőlős gazdák kedvencei pálinkában pácolva és serpenyőben pirítva
 
16.00 óra: Bolyhos László (Bolyhos Pálinka) – Erdélyi István (alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága)
 
Zöldfűszeres szarvas érmék szőlő csatnival és Vaníliás prósza szőlő dzsemmel
 
A program fővédnöke Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2021 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Verseny, amelyre bérfőzetők és magánfőzők párlatait várták határon innen és határon túl.
 
Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2021. szeptember 17-én 16.30 órától a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyának báltermében.
 
A megmérettetés során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:
 
• Legjobb Magánfőzött Párlat
 
• Legeredményesebb Magánfőző
 
• Legjobb Bérfőzetett Párlat
 
• Legeredményesebb Bérfőzető
 
• Legeredményesebb Bérfőzde
 
A beérkezett tételeket a zsűri számítógéppel bírálta, 4×5 pontos bírálati rendszerben, ahol megvizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták. Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítettek, amelyet az eredményhirdetés követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is.
 
A Brillante – 2021 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyre mindösszesen 911 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről is, mint például Kazincbarcika, Muhi, Nagykálló, Mór, Kaposvár, Porrog, Nyíregyháza, Bogyoszló, Sopron – csak hogy párat említsünk. Határon túli nevezések is voltak: Szerbiából, Romániából és Szlovákiából. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre. Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlőből érkezett, utána a szilva, majd a vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt a legnépszerűbb.
 
Bérfőzetett párlatból 237 minta, míg magánfőzött párlatból 674 minta érkezett a megmérettetésre. A bérfőzetett párlatok eloszlása országonként: Magyarországról 218, Szlovákiából 19 mintát neveztek. A magánfőzés keretein belül készült párlatok eloszlása országok szerint: Magyarországról 498, Szerbiából 20, Romániából 154, míg Szlovákiából 2 tétellel neveztek a versenyre.
 
A Brillante - 2021 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Verseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter. Vezetett pálinkakóstolón is részt vehetnek az érdeklődők a fesztiválon! A jelentkezők Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetésével felfedezhetik a Gyulai Pálinkafesztivál legkülönlegesebb pálinkáit, és számos kulisszatitkot megtudhatnak a legnemesebb italunkról! A túra során 6 főzdét látogatnak meg, amely során megismerhetik a filozófiájukat, betekintést nyerhetnek a kulisszatitkokba és természetesen megkóstolhatják a legszebb pálinkáikat, különlegességeiket, beszélgethetnek a főzdék főzőmestereivel, tulajdonosaival! A túra során 6 különböző főzde 1-1 pálinkáját kóstolhatják meg az érdeklődők, melyek közt megtalálhatóak lesznek hagyományos és különleges párlatok. Majd ezt követően egy igazi élő pálinkafőzésre látogatnak be a Gyulai Várban, ahol az év gyümölcséből készült tüzes vizet, a szőlő pálinkát kóstolhatják meg! Itt interaktív formában mindent megtudhatnak a pálinkafőzés lépéseiről. Minden részvevő ajándékba kap egy Gyulai Pálinkafesztiválos kóstolópoharat.
 
A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a 30 éves Irigy Hónaljmirigy, a 25 éves jubileumot ünneplő TNT, de ott lesz a Majka & Curtis, a Halott Pénz és a Neoton Família Sztárjai és még sokan mások. A családokról sem feledkeznek meg a szervezők: Kárpát-medencei mesterségeket bemutató játszóházzal, vidámparkkal, sok-sok kulturális műsorral várják a legkisebbeket. Rendezvény a rendezvényben az idei Pálinkafesztiválon - Értékek a közfoglalkoztatásban! Békés megyéből 12 önkormányzat mutatkozik be a közfoglalkoztatási programokban előállított gasztronómiai és kézműves termékeivel. A települések kiállítóhelyein nagyobb részben a közfoglalkoztatási programok mezőgazdasági programelemeiben előállított termékek, valamint a helyi sajátosságokra épülő programelem gasztronómiai és kézműves remekei tekinthetők, kóstolhatók és vásárolhatók meg.
 
A hagyományőrző közfoglalkoztatási kiállítás és vásár célja, - mely egyben a Békés Megyei Kormányhivatal kiemelt törekvése is – hogy felhívja a figyelmet a térségben élők együttműködésére, az együtt gondolkodás és az egymás segítésének fontosságára. A térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye így tehát lehetőséget teremt arra is, hogy a termelők és a fogyasztók találkozása révén a megyében előállított termékek ebben a közegben is nagyobb népszerűséget szerezzenek, esetleg új piaci lehetőségeket nyissanak meg számukra. A kiállítás és vásáron megtalálható lesz Almáskamarás Önkormányzata, munkaruházati és varrodai textiltermékeivel, Battonya Önkormányzata zöldségkrémekkel, savanyított termékekkel, lekvár kínálatával, Biharugra fűzkosár és egyéb termékeivel, Csanádapáca Község Önkormányzata hidegen sajtolt napraforgó és repce olajjal, gyümölcsleveivel, valamint vákuumcsomagolt zöldség termékeivel. Csorvás Város a szőnyegszövés, seprűkötés és gyermek fajátékok bemutatásával, Dévaványa Önkormányzata lakástextil termékeivel, Geszt Község Önkormányzata varrodai termékeivel, száraztészta kínálatával és ajándéktárgyaival, Magyardombegyház Önkormányzata kecske – és tehéntejből előállított termékeivel mutatkozik be. Méhkerék Község száraztészta árusítással, Mezőhegyes Város lombseprű kínálatával és értékesítésével, Szarvas Város fa dísztárgy és ajándéktárgy választékával jelenik meg, Vésztő Város pedig sajt manufaktúrájának termékeit, valamint száraztészta kínálatát népszerűsíti a rendezvényen.
 
A kiállításon Békés megye egy másik arcát ismerhetjük meg azáltal, hogy olyan értékek is bemutatásra kerülnek, melyek így csokorba szedve egyébként nem láthatóak együtt, hiszen a megye különböző járásaiban kerülnek előállításra A kiállítás és vásár ugyanakkor rámutat arra is, hogy milyen komoly értékteremtő tevékenységek folynak a közfoglalkoztatás keretein belül, feltárja továbbá azokat a kitörési lehetőségeket, amelyek - helyi adottságaik kihasználása mellett - lehetőséget biztosíthatnak egy-egy település fejlődéséhez. Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is a látogatók rendelkezésére áll majd a fesztivál szombati napján! A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint 2500 féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is van lehetőségük az ügyfeleknek.
 
Érkezik a fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében. A program által megfelelő időben, megfelelő módon segíthetik a lakosságot abban a tekintetben, hogy az egészségben eltöltött évek száma a lehető legmagasabb legyen.
 
Mici és a Szóvivők roadshow is lesz a fesztiválon! 2021. szeptember 18-án, szombaton 15.30 órakor a Közfoglalkoztatási kiállítás helyszínén Szóvivők újratöltve, azaz a Szóvivők című könyvek rendhagyó bemutatója várja az érdeklődőket. Magyarország két legnagyobb Szóvivő múlttal és tapasztalattal rendelkező szakértője és képviselője, a „legek és szóvivő rekorderek” Szabó Gabi Micivel érkeznek most a Gyulai Pálinkafesztivál színpadára.
 
Garamvölgyi László az ORFK-BRFK korábbi szóvivője, jelenleg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója 23 évig dolgozott szóvivőként és Sipos Jenő, aki korábban a VPOP, majd NAV és jelenleg az MLSZ szóvivője, az abszolút rekorder, aki 27 éve dolgozik szóvivőként. Jogos lehet a kérdés: miért éppen a szóvivőkről írt könyvet Mici? A szerző szerint méltatlanul keveset tudunk róluk, hiszen szakmai munkájukon kívül nem ismerjük őket. Kik ők? Az elveszett színész, a dumagép, az exhibicionista szócső, aki elhivatottan tud egy ügyért, témáért lelkesedni... ? Talán épp úgy, mint Szabó Gabi? Minden kiderül a talkshow folyamán! A műsor végén, a könyvek megvásárolhatók, dedikálják a főszereplők! A rendezvény 3 napja alatt az Autós Nagykoalíció – Tudatos Közlekedők Egyesülete Közlekedési Élményprogramokkal várja a Látogatókat. A Gyulai Pálinkafesztivál fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum