Átadták a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye díjait

2021. 09. 20., hétfő

A legeredményesebb magánfőző Vass Csongor és János András Előd lettek Erdélyből. A legeredményesebb bérfőző címet a miskolci Berecz Csaba érdemelte ki. 2021 legeredményesebb bérfőzdéje Pucsok Sándor tiszadadai pálinkafőzdéje lett.

A legjobb magánfőzött párlat a szadai Havelda Zoltán Fanyarka párlata; míg a legjobb bérfőzetett párlat címét Pataki Attila Mandarin párlata érdemelte ki idén Csákberényből.

Idén először adták át az Év gyümölcséből, azaz a szőlőből készült párlatnak járó díjat, amelyet Nagy Botond Királyleányka szőlő párlata nyert el Székelyhídról.

A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdettek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.

A díjakat a hagyományos Gyulai Pálinkafesztiválon osztották ki – fotó: Gyulai Pálinkafesztivál

A versenyre 911 minta érkezett Magyarország minden részéről, emellett Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is. Bérfőzetett párlatból 237-et, magánfőzöttből 674 mintát küldtek be.

Legtöbb párlat az idei évben szőlőből érkezett, utána a szilva, majd a vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt a legnépszerűbb. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre – árulták el a szervezők.

A beérkezett tételeket 22 fős szakmai zsűri bírálta, megvizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták.
Minden mintáról szöveges értékelést is készítettek, amelyet az eredményhirdetés követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is.

A verseny fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Forrás: www.agroinform.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum