A pálinka gasztronómiai, néprajzi és kulturális értéket képvisel

A pálinka a magyar gasztronómia egyik pótolhatatlan eleme, megvan a maga helye a megterített asztalon, főzése és fogyasztása pedig évszázadok óta a magyar népi tradíció szerves része – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén, kedden, az Országházban.

Országház

Az ünnepségen sokan vettek részt

A pálinka hungaricum, ami nemzetösszetartó erőt képvisel

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a pálinka nemzeti italunk, palackba zárja a gyümölcsök esszenciáját és megmenti a jövőnek a vidéken élők tudását és bölcsességét. Emellett képes megismételhetetlen hangulatot teremteni, gondoskodik a közösség megőrzéséről. A pálinka éppen ezért hungarikum, ott van a helye a magyarság csúcsteljesítményei között, igazi nemzetösszetartó erőt képvisel – tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter elismerésekkel díjazta az értékteremtő tevékenységet

Komplex módon fejleszteni kívánják az élelmiszeripart

Nagy István emlékeztetett: "a Vidékfejlesztési Programból 2021-2027 között komplex módon fejlesztjük a teljes élelmiszeripart, minden tevékenység és minden vállalati méret számára biztosítunk lehetőséget. A felhívások tervezése során az ipar igényeit vettük figyelembe, örömünkre szolgált, hogy ebben a folyamatban a Pálinka Nemzeti Tanács is segítette a munkát."

A magyar pálinka ismertsége és megbecsültsége folyamatosan növekszik a pandémia ellenére is - Fotó:canva.com

A pandémia hatása megérződött a keresleten

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a pandémia ugyan visszavetette a keresletet, különösen rossz hatással volt az értékesítésre a HORECA szektor időszakos leállása, de összességében elmondható, hogy az elmúlt 15 évben a pálinka és a törkölypálinka előállítása, fogyasztása, ismertsége és megbecsültsége folyamatosan növekedett.

díjátadó

Az Agrárminisztérium célja a hagyományok ápolása is

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen díjazták a szakértelmet

Az Agrárminisztérium célja, hogy emelje a pálinka színvonalát, messzire vigye a rövidital jó hírnevét, támogassa és szabályozásokkal megteremtse a minőségi pálinkafőzést, a kulturált fogyasztást, a vendéglátás fellendülését, valamint segítse a hagyományok ápolását is. Nagy István szerint a pálinkáról, annak minőségről és mennyiségről a főzőmesterek szaktudása, szorgalma gondoskodik. Éppen ezért a munka elismeréseképpen díjjal jutalmazzák ezt az értékteremtő tevékenységet. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny népszerűségét jól mutatja, hogy a megmérettetésre idén 300 féle pálinkával neveztek a résztvevők – emelte ki a miniszter.

Forrás: www.agroinform.hu