Ugye milyen csodás látvány, amikor a gyümölcsfáink roskadoznak a rengeteg gyümölcstől? Ilyenkor éjjel-nappal friss gyümölcsöt falatozhatunk, és ekkor készülnek a csodás szörpök, befőttek és lekvárok, amelyek télen is visszaidézik nekünk a fantasztikus nyári napokat. De mi legyen azzal a sok gyümölccsel, amit már nem bírtunk megenni, lefagyasztani, vagy eltenni? A megoldás nem más, mint a pálinka!

Ismerd meg a pálinkát

pálinka hungarikum. Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szőlő és aszúszőlő- törköly használható fel pálinka készítéséhez. A magyar pálinka a 17. századi megjelenésétől kezdve égetett szeszt jelentett. Azonban ez sokat változott a 20. század második felében, amikor is a pálinka már leginkább gyümölcsből vagy törkölyből készült.

A magyar pálinka leggyakoribb alapanyagai korábban a rozs, a búza, a kukorica és a burgonya volt. A pálinkát erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítik, leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper az alapanyaga. Habár nagyon sok pálinkafőzde működik, mindig is jelentős mennyiségű pálinka készült otthoni, magánfőzésben. Ezt 2010 óta legálissá tették, így nincs akadálya annak, hogy a megmaradt gyümölcsökből pálinka készüljön. Azonban nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy csakis mértékkel történő fogyasztása javasolt!

szilva pálinkának

A pálinka korábban leggyakrabban szilvából készült. Fotó: Shutterstock

A Pálinkatörvény értelmében csak olyan szeszes ital nevezhető pálinkának, illetve törkölypálinkának, melyet kizárólag Magyarországon termett, nem sűrített, nem szárított és nem aszalt gyümölcsből, illetve Magyarországon termett szőlőtörkölyből készült Magyarország területén, beleértve a palackozást is.

Az ágyas pálinka

Nem csupán pálinkát, hanem ágyas pálinkát is készíthetünk. A gyümölcságyon érlelt pálinkát, vagy más néven az ágyas pálinkát gyümölccsel együtt érlelik, legalább 3 hónapon keresztül. A gyümölcságy lehet a pálinka fajtájával azonos, de akár vegyes gyümölcsök is lehetnek benne.

Az ágyas pálinkát úgy készítik, hogy egy üvegballon aljába 5-6 cm vastag rétegben apróra szeletelt gyümölcsöt tesznek, leggyakrabban almát, körtét, szilvát, diót vagy mandulát, és erre öntik a pálinkát, majd két napi állás után a ballont légmentesen lezárják.

A pálinka fél év alatt veszi át a gyümölcsök ízét, és válik színe halványsárgává. Általában 100 liter ágyas pálinkához legalább 10 kg érett gyümölcsre van szükség. Az ágyas szó onnan ered, hogy a gyümölcsöt az üveg aljára helyezve úgymond megágyaznak a pálinkának.

Amit lehet, hogy nem is tudtál a pálinkáról

1. A pálinkát akkor nevezzük kisüstinek, ha legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állították elő.

2. A pálinka általában 40-es vagy 50-es szeszfokú, de akad közöttük 37,5 és 86 fokos is.

3. A jó pálinkának nincs szüksége rá, hogy behűtsék. Ekkor ugyanis nem érvényesül a gyümölcs zamata, aromája és illata. A hagyományos ízeken túl manapság egyre gyakrabban találkozhatunk igazi különlegességekkel, mint amilyen például a berkenye, a galagonya, a füge vagy akár a fehér eper.

4. A pálinkát leggyakrabban tulipán formájú, alul öblös, felül összeszűkülő pohárból fogyasztják, így az illatát a pohár a felső rész összeszűkítése által az orrhoz vezeti.