Volt dolga a pálinkaverseny zsűrijének: kis híján ezer párlatot neveztek

2022. 09. 19., hétfő

A Gyulai Pálinkafesztiválon osztották ki a Brillante – 2022 nemzetközi párlatverseny díjait hét kategóriában. A megmérettetésre idén rekordszámú, 989 mintát neveztek.

A legeredményesebb magánfőző Mladoniczki István lett, a bérfőzők közül Guba Krisztián, a bérfőzdék kategóriájában a harci Brill Pálinkaház nyert, a legeredményesebb kereskedelmi főzde pedig a Márton és Lányai Pálinkafőzde lett. A legjobb magánfőzött párlat címét Bartik Ádám és neje Megyer Könnye sárgavilmos-párlata, míg a legjobb bérfőzetett párlatét Pucsok Sándor Starking Almája érdemelte ki. A kereskedelmi főzdék hosszú évek után indulhattak ismét a versenyen, amelyen a legeredményesebb kereskedelmi főzde mellett 2022 legjobb kereskedelmi párlatát is díjazták. Ezt a címet a Podrum Palic 1896 Sljiva Baraba párlata nyerte el.

2021.1.20.1 Szalafő Flórián Róbert pálinkafőző fotó: Szendi Péter (SZP) Vas Népe
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Külön díjazták az idei év gyümölcséből, az almából készült legjobb párlatot, ezt a címet szintén Pucsok Sándor Starking Almája érdemelte ki.
Békés megye legjobb pálinkájának a Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Alma pálinkáját választották, ezt a Békés Megyei Önkormányzat egy évig ajándékozási célokra használja majd. A megyei önkormányzat két különdíjat is átadott: a legeredményesebb Békés megyei magánfőző Szűcs Zoltán lett Békéscsabáról, a legeredményesebb megyei bérfőzető címet pedig az újkígyósi Ping József érdemelte ki.

A versenyre idén rekordszámú, 989 mintát neveztek. 

 

Magyarországról érkezett a legtöbb minta, szám szerint 750, összesen 103 településről, Romániából 193, Szlovákiából 41, Szerbiából pedig 5 párlatot neveztek. A legtöbb párlat ebben az évben ismét szőlőből és szőlőeredetű termékekből érkezett (268), ezt követi az év gyümölcse, az alma 112 és a szilva 106 mintával, majd a következő legnépszerűbb kategória a bogyós, vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt.

Palinka,,The,Famous,Homemade,Hungarian,Alcohol,Pouring,From,A,Bottle, Palinka, the famous homemade Hungarian alcohol pouring from a bottle to glass. Stock photo from Hungary.  Palinka, the famous homemade Hungarian alcohol pouring from a bottle to glass. Stock photo from Hungary.
Fotó: Shutterstock

Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 118, bérfőzetett párlatból 132, míg magánfőzött párlatból 740 minta érkezett a megmérettetésre. 

 

A beérkezett tételeket 22 tagú szakmai zsűri bírálta.

Forrás: www.vg.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum