Nem minden esetben igaz, hogy a pálinka vagy bor jobbá válik a kora előrehaladtával. Az italok ugyanis idővel megváltoznak, de sajnos nem feltétlenül az előnyükre. A következőkben megtudhatod, hogy mire számíthatsz, ha hosszabb ideig tárolod az italaidat odahaza.

pálinka

A fény hatására a pálinkában olyan kémiai folyamatok indulhatnak el, ami miatt egy egészségre káros vegyület keletkezhet – fotó: pixabay.com

Tények a pálinkáról

Sokan  a jobban sikerült pálinkáikból félretesznek néhány üveggel, mert úgy vélik, hogy ezek az italok az idő előrehaladtával egyre jobbá válnak. De ez sok esetben nem így van. Tény, hogy a gyümölcspárlatok az alkoholtartalmuk miatt valóban sokáig elállnak, de az ízük idővel megváltozhat, az aromái gyengébbek lesznek - bár fogyaszthatóak maradnak, de az élvezeti értékük jelentősen csökken.

A pálinka sok itallal ellentétben az idő múlásával nem fog fejlődni, jobbá válni - szerencsésebb esetben hasonló marad, mint amikor az üvegbe került.

Ehhez az kell, hogy bontatlan állapotban a fénytől elzárva, hűvösebb helyen tárold. Miért? Mert a fény hatására a készítményben olyan kémiai folyamatok indulhatnak el, ami miatt egy egészségre káros vegyület, az etil-karbamát feldúsulhat benne. Ez javarészt a csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokra jellemző.

Az etil-karbamát a fermentált élelmiszerekben és alkoholos italokban természetesen előforduló vegyület. ami azok készítése, feldolgozása és tárolása során keletkezik. Megtalálható például a kenyérben, a joghurtokban, a borokban, sörökben, tömény szeszesitalokban. Előanyagai között szerepel a hidrogén-cianid, a karbamid és az etanol. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 2007-ben kiadott véleményében az etil karbamátot „valószínűleg rákkeltő" (Group 2A) csoportba sorolta.

A pálinkákat a felbontásuk után célszerű a hűtőben tárolni, az ital így is gyorsan veszíthet az élvezeti értékéből. A hideg tompíthatja a pálinka ízét és illatát. A pálinka legmegfelelőbb fogyasztási hőmérséklete 16-22 fok között változik.

pálinka

A pálinka sok itallal ellentétben az idő múlásával nem fog fejlődni, vagy jobbá válni – fotó: pixabay.com