Ezért éri meg a magán pálinkafőzés!

2023. 01. 23., hétfő
Luxustermékké válhat a magyar pálinka. Brutálisan megemelkedtek a szeszfőzdék költségei.

 

Az energiaár-robbanás mellett a munkaerőhiány és a gyümölcs drágulása is sújtja a szektort – mondta a VG Podcastnek Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. A sor azonban így nem teljes, hiszen a fogyasztás is visszaesett, illetve a vendéglátóhelyek megtizedelődésével az értékesítési lehetőségek is beszűkülnek, ugyanis a tradicionális magyar italt elsősorban éttermekben fogyasztják, nem jellemző, hogy a bevásárlás alkalmával szerzik be a pálinkát.
 
A boltokban kialakult árszínvonal viszont akár ki is szoríthatja a bevásárlókosarakból ezt az alkoholos italt – hangsúlyozta Mihályi László.
 
A sokak által ismert problémák mellett az orosz–ukrán háború is hat a magyar pálinkafőzőkre. A legtöbb pálinkaház által használt palackok ugyanis Ukrajnából érkeztek, az ottani üveggyárakat a háború legelején szétlőtték, így az üvegek ára csaknem megduplázódott, és hiány is kialakult – összegzi a helyzetet a nemzeti tanács vezetője. Orosházán ugyan van üveggyár, de az itteni termelés közel sem fedezi az igényeket. Végezetül a gazdasági helyzet romlása sem kedvez a pálinkafogyasztásnak, arról nem is beszélve, hogy drasztikus, akár 40 százalékos áremelésre is szükség lenne, hogy a főzdék elkerüljék a csődhullámot. Ekkora áremelkedés azért nem várható, de a népszerű ital átárazódásával számolni kell – tette hozzá Mihályi László.
 
Forrás: www.vg.hu 

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum