Mit nekik válság: ezeket a pálinkákat úgy veszik, mint a cukrot a magyarok

2023. 02. 02., csütörtök

Túlélték a nehezebb időszakokat a Jászság pálinkafőzői. A szoljon.hu kérdezte a környék főzdéit és szakembereit azzal kapcsolatban melyek most a legkedveltebb tüzes nedűk, valamint, hogy milyen kihívásokkal néz szembe manapság az ágazat

Tapasztalataim szerint ebben az időszakban is a hagyományos pálinkák a befutók, vagyis elsősorban a barack, a szilva és a cseresznye iránt a legnagyobb a kereslet - mondta a portálnak Bulyáki József, pálinkafőző mester, aki arra is kitért, hogy a málna egyre inkább kifut a piacról. Ezt azzal magyarázta, hogy a klímaváltozás miatt ugyanis mind kevesebbet termelnek belőle azokon a helyeken, ahol azelőtt sokat és jó minőségűt lehetett kapni, éppen ezért csak minimális mennyiséget tudtak értékesíteni a termelők. Mint mondta, nem tudják, idén milyen mértékben befolyásolja majd a gyümölcsök érését az időjárás.
 
Azt látjuk, hogy nincsenek igazán nagy fagyok, így a kártevők jó része nem pusztul el. A rügyek pedig a 8-10 fokban már megjelenhetnek, ám ha hirtelen hidegre fordul az idő, tönkremehet a termés - emelte ki a szakember.
 
Úgy látom, a legnépszerűbb pálinkafajták között szerepel a kajszibarack, az iránta mutatkozó igény nálunk is lecsapódik. Éppen ezért nagyon bízunk benne, hogy idén jó lesz a termés. A másik zászlóshajó az ágyas cigánymeggy pálinka, amelyből szintén sok fogyott az elmúlt időszakban - magyarázta az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde vezetője, majd kiemelte: a válság ellenére sem csappant meg a különféle pálinkaféleségek iránti érdeklődés, ennek köszönhető, hogy az ő forgalmuk sem lett gyengébb az előző évekhez képest.
 
A rezsiárak növekedése miatti problémákat átvészeltünk, az állami kompenzáció révén sikerült túlélnünk a legnehezebb időszakot. Azt mondhatom, a legjobbkor jött az 50 százalékos rezsitámogatás - tette hozzá a főzdevezető.
 
Forrás: www.hellovidek.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum