Pálinkával búcsúztatták az Erdélyből hazainduló III. Károlyt

2023. 06. 07., szerda
A Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) zárta ötnapos romániai magánlátogatását III. Károly brit uralkodó, az út kísérője szerint „biztonságban és teljes harmóniában telt”.
 
A brit uralkodó Romániából való távozása előtt a szászfehéregyházi házát is meglátogatta, ahol a román sajtó beszámolója szerint több tucat érdeklődő várta. Máramaros megyéből is érkeztek népviseltbe öltözött parasztok a fogadására, tapssal üdvözölték, volt, aki virággal, más korábbi erdélyi látogatásain készült fotóval, pálinkával, helyi sajtokkal ajándékozta meg.
 
Az uralkodó szászfehéregyházi birtokán a Walesi Herceg Alapítvány működtet inasiskolát kézművesek, egyetemisták, építészek számára.
 
A Hotnews beszámolója szerint:
Brassó megyébe érkezése előtt III. Károly a Kovászna megyei Nagybaconban is megállt, ahol egy hagyományos módszereket alkalmazó cserép- és téglagyárat látogatott meg.
 
Az itteni cserepeket egész Európában használják régi házak, templomok és kastélyok tetőzetéhez.
 
III. Károly szászfehéregyházi fogadásán a magát a romániai romák királyának nevező Dorin Cioaba is részt vett, aki az Agerpresnek úgy nyilatkozott, hogy a romák gondjaira szerette volna ráirányítani a brit uralkodó figyelmét.
 
A király szászfehéregyházi háza udvarán találkozott a meghívottakkal, majd a falu UNESCO világörökség listás erődtemplomát is meglátogatta, ahol helyi kézművesekkel találkozott.
 
A királyt romániai magánlátogatásai során kísérő Kálnoky Tibor gróf az uralkodó távozása után a román állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy III. Károly látogatása „biztonságban és teljes harmóniában telt”. Elmondta, reméli, hogy a brit uralkodó a jövőben is visszatér Romániába, mégha nem is lesz ideje minden évben tiszteletét tenni.
 
Hozzátette, megkoronázása után a helyiek ösztönösen tiszteletteljesebbek voltak a rangos látogatóval, de melegen fogadták, ő pedig ugyanolyan emberségesen viszonozta, mint korábban. Az arisztokrata szerint az uralkodóra nagy hatással volt, hogy bár idén jóval többen várták, mégis családiasan fogadták.
 
III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában.
A walesi hercegként az országban rendszeres vendégnek számító Károlynak megkoronázott királyként is első útja Romániába vezetett.
 
Ötnapos magánlátogatásán elsőként Klaus Iohannis államfőt kereste fel Bukarestben egy „udvariassági találkozó” erejéig. III. Károly a fogadáson kiemelte, rokoni szálak is fűzik az országhoz: apjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó.
 
A brit királyi családnak egyébként erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

 

Forrás: www.hirado.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum