Pálinka Nagyköveti interjú Szigeti Ferenccel

2023. 11. 03., péntek
Nem gondoltam volna, hogy a zenészi, szerkesztői, produceri munkám mellett egyszer Nagykövet válik belőlem.
 
Megtisztelő felkérést kaptam barátaimtól, akik főleg pálinkafőzéssel és főzőgyártással foglalkoznak, igen komoly szinten. Elfogadtam és így lettem a Magyar Pálinka Nagykövetség tiszteletbeli nagykövete, úgy 10 évvel ezelőtt. Örömmel vállaltam, több ok miatt is, de elsősorban azért, mert úgy gondolom, hogy a pálinka egy igen sajátos magyar termék, komoly nemzeti érték, igazi hungaricum! Nagyon sokat utazom, bejártam - túlzás nélkül - a fél világot, és azt tapasztaltam, hogy a magyar típusú pálinkát Ausztriában, Németországban talán még ismerik snapsz néven, de távolabb már nem nagyon vannak a miénkhez hasonló pálinkák. Nincs olyan párlat, amit tiszta, válogatott gyümölcsből készítenek, nagyon gondos és steril eljárással. Az így előállított, jó minőségű pálinka biztosan nem árt - bizonyos mennyiségig természetesen. Szorosan hozzátartozik a gasztrokultúrához.
 
Bár ez egy tiszteletbeli nagykövetség, de nagyon komolyan vettem a felkéréstől kezdve. A nagykövet előadásokon, rendezvényeken jelenik meg, személyesen képviseli a cégét, a Pálinka Nagykövetséget és közben kommunikál, népszerűsíti az italt. Bizonyos szakmai tudással persze kell rendelkezni, sokat tanultam a barátaimtól, sőt részt vettem egy pálinkafőzési tanfolyamon is, nézőként. Megtanultam, mire kell ügyelni a főzési folyamat során, a gyümölcsszedéstől a cefrézésen keresztül a desztillációig, a lepárlásig. Ez egy nagyon komoly munka, mondhatnám szakma! Egy jól lefőzött pálinkának aromája, illata van, érezhető a gyümölcs. Az elkészítésben a gondosság a lényeg. 
 
Zenészként nagyon sokat utazunk az országban. A Karthago ismert arról, hogy soha nem iszunk alkoholt koncert előtt. Elég cizellált és nehéz a zenénk, koncentrálni kell, nem könnyű, még a rockzenéhez képest sem. Koncert után már szoktak kínálni, előfordul, hogy különböző házipálinkával is. Ezeket általában finoman elutasítjuk, mert a különböző otthoni amatőr masinákon, rossz cefréből lefőzött folyadékok néha szörnyűek, és nem is mindig ártalmatlanok. Nagyköveti feladatomnak tartom, hogy a valódi minőségi pálinkákat és főzőket ajánljam különböző kommunikációs stratégiákkal, növeljem az igényes márkák ismertségét. 
 
Bár már betöltöttem a hetvenet, megszoktam a sok munkát, szerencsére jól bírom energiával. A Karthagóval 44 éve zenélek, előtt a Corvinában játszottam 8 évig. A Karthagót én alapítottam, a mai napig vezetem, szervezem, producerkedek, és mellette persze zenélek. Ez hozzátartozik a mindennapjaimhoz, számomra természetes. Ha nem lenne, szörnyen hiányozna. Producerként előre tervezek és gondolkodom egy-két évvel. Menedzserként pedig magam mögött megyek és mindent lerendezek, elintézek. Mindkét feladat ez enyém. Emellett voltam hanglemezkiadó-igazgató 23 évig a nemzetközi Polygramnál, a Hungarotonnál kiadóigazgató, a Magyar Rádiónál zenei rendező és szerkesztő. Mindennap azzal a gondolattal ébredek, mi az aznapi tennivalóm, folyamatosan születnek ötleteim, néha több is, mint amit egyáltalán meg tudok valósítani. 
 
A Karthago egy évébe sok-sok koncert belefér. Az országos turné, ami kiterjed a Felvidékre és Erdélybe is, általában elindul április közepén és tart október végéig, sőt néha még decemberben is játszunk. Ez 40-50 koncertet jelent egy szezonban. Tavasszal többnyire lemezt csinálunk, számokat írunk, stúdiózunk. Általában olyankor állítom össze a következő turnéra a dallistát az újakból, a régiekből, rakosgatok, majd előterjesztem a zenekarnak, megvitatjuk, és amikor nagyjából összeáll, elpróbáljuk. Azután az első néhány koncerten kiderül, valóban jól választottunk-e és bizony változtatunk, ha kell. Általában a negyedik-ötödik koncert után áll be a végleges sorrend, és azután ezt játsszuk az éves turné során. 
 
A Karthago, egy Máté Péter-díjas zenekar, 2021-ben kaptuk a magas állami kitüntetést, nagyon büszkék vagyunk rá. Összeállítottunk egy Máté Péter feldolgozás-lemezt, ami aranylemez lett. Tavaly „Karthago Szimfonik- Máté Péter in Rock” címmel rendeztünk nagykoncertet az Arénában a lemez számaiból. 
 
Jövőre leszünk 45 évesek, ezt is méltón szeretnénk megünnepelni. Adunk egy nagykoncertet június 15-én Budapesten, azután ehhez csatlakozik majd egy komoly országos turné is. Mi most 44 éve játszunk együtt változatlan felállásban, ez amúgy világrekord. Kaptunk is egy diplomát a Guinness Rekord magyarországi társaságától, valamint beadványt küldtem a londoni Guinness Bookhoz és kértem, vizsgálják meg, mert úgy tűnik, nincs a világon még egy zenekar, amelyik 44 éve változatlan felállásban muzsikál együtt. Mostanában várom a választ. Ez azért nagy dolog lenne!
 
Szigeti Ferenc
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa, 
Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző, szövegíró
a Karthago együttes gitárosa
 
A cikk megjelent a Magyar Nemzetben
 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum