Augusztusban még biztosan nem lehet otthon pálinkát főzni - hány liter az 50 liter?

2010. 08. 08., vasárnap

Egyelőre nem látszik pontosan, hogyan érinti majd a jövedéki bevételeket, ha hatályba lép a házi pálinkafőzésről szóló új szabályozás.

Annak ellenőrzése nehézkes lesz, hogy valóban a háztartásonként megengedett mennyiségű pálinkát főzi-e le valaki adómentesen vagy sem. Szabó Zsolt, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokának helyettese szerint a balesetveszély és a mérgezés lehetősége is megnövekedhet. Az ezredes szerint azonban a bajt el is lehet kerülni: a megengedett mennyiséget hivatalos bérfőzdékben érdemes lefőzetni. A pálinka jövedéki adóját ugyanis az előírt mennyiségnél akkor sem kell megfizetni, ha nem otthon főzi le valaki a cefrét.

Az tévedés, hogy augusztus 1-jétől mindenki főzhet otthon pálinkát - mondta Szabó Zsolt. Az otthoni pálinkafőzés törvény a köztársasági elnök aláírását követő 45. napon lép hatályba.

A VPOP parancsnok-helyettese szerint azonban ekkor sem érdemes otthon főzni, mert hozzáértés hiányában mérgező terméket állíthatnak elő pálinka helyett, illetve a házilag barkácsolt eszközök hibái miatt felrobbanhat az egész ház. A köztudatban szereplő, háztartásonkénti 50-liter pálinka mennyiség is csalóka: valójában 50 liter, 86 fokos pálinkát lehet bejelentés és jövedéki adó mentesen főzni háztartásonként. Vagyis körülbelül 100 liter 43 fokosat, vagy éppen 86 liter 50 fokosat - tette hozzá az ezredes.

A pálinkafőzés nagy hozzáértést igényel. A bérfőzdékben szakemberek, jó minőségű pálinkát állítanak elő. Szabó Zsolt szerint, aki ilyen vállalkozásoknál csináltatja a cefréjéből a pálinkát, biztosan jobban jár, mintha szaktudás hiányában otthon barkácsolt, vagy éppen külföldről drágán behozott lepárlót használ. A főzdéből nagy valószínűséggel minőséget kap, elkerüli az esetleges baleseteket és a megengedett mennyiségig így sem kell a jövedéki adót befizetnie.


Jooble

Exkluzív üvegtermékek

 

 

Elektromos fűtőpatronok

 

 

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
(+36 30) 932-9396 Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(+36 70) 946-9600 Szabó Ferenc / telephelyvezető
(+36 30) 522-1099 Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum