Pálinkafőzés házilag: a vidékiek örülnének

2010. 02. 17., szerda

A bérfőzdék tulajdonosainak nem jönne jól, ha házilag lepárolt pálinkát is lehetne készíteni hazánkban. A vidékiek egy része azonban úgy tartja: a saját cefrét otthon érdemes kifőzni, bár ennek most komoly bírság az ára.

Van akinek tetszik, van akinek nem. A Fidesz elnöke szerint engedélyezni lehetne az otthoni pálinkafőzést. Persze csak kis mennyiségben. Egyes vélemények szerint a ma előállított mennyiség egyharmada így is illegálisan készül, házi körülmények között.

Gálos Ferenc, főzdetulajdonos
Kontroll nélküliek, és azért olyan szinten oda kell figyelni ezeknek az előállítására, hogy az élvezeti cikk is legyen.

Ma szigorúak az előírások, a magas adótartalom miatt a saját anyagból főzetett pálinka is 1000-1100 forintba kerül literenként. Ez csak az előállítási ár, merthogy a pálinka jövedéki termék. Akkor is adóköteles, ha valaki a maga gyümölcséből a saját kupicájába főz.

Gálos Ferenc:
Hogyha most ezt az adót eltörölnék és meghagynák a pálinkafőzést az erre akkreditált szeszfőzdékbe, azért az még mindig jobb megoldás lenne, mint ha valaki otthon vasfazékban vagy aluminium kuktában próbálkozik, mert az balesetveszélyes is lehet.

Farkas Zoltán:
- Az a véleményem hogy ez a társadalomnak csak rossz, mer ugye akkor nem kell elmenni otthonról, de a család az szétrobbanik, mer iszik az ember, szóval az rossz.

Egy komótosan sétáló öregúrnak a múltat hozná vissza az otthoni főzés.

Mohácsi József:
- Édesapám otthon főzött pálinkát, sőt, a sógorom is főzött. A nővérem pedig likőrt csinált belőle, meg minden.

Egyelőre nem tisztázott, hogy miben és mennyit lehetne főzni, ha engednék a házi szeszlepárlást. Az uniós tagállamok nagy részében ma szabad a főzés házilag is, kis mennyiségben. Idehaza a saját pálinkáért is fizetni kell.


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum