Várhatóan szeptember 20-a körül lehet otthon pálinkát főzni

2010. 07. 29., csütörtök

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályának a Hírös.index.hu kérdéseire adott válaszaiból kiderül, hogy mikortól lehet otthon főzni gyümölcs párlatot, mikortól nem kell adót fizetni a főzés avagy főzetés után és kiderül, hogy a gyümölcsszezon közepén kell-e számítani a „muslicakergető fináncok”-ra, amíg nem lép hatályba a törvény:

1. Várhatóan mikortól engedélyezi a törvény a legális otthoni párlatfőzést?

Az otthoni párlatfőzés az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvény kihirdetését követő 45. naptól végezhető legálisan. Ez - figyelemmel arra, hogy a jogszabály kihirdetésére augusztus első felében kerülhet sor - azt jelentheti, hogy várhatóan szeptember 20-a körül lehet otthon főzni. Ez a hatályba lépés nem okozhat problémát, az idei gyümölcsökből készült cefre erre az időpontra lesz kifőzhető állapotú, illetve a cefre legális kifőzésének a hatályba lépés időpontjához igazítása minden további nélkül megtehető. 

2. A bérfőzetés mikortól lesz adómentes?

A bérfőzetés adómentességének bevezetése az előbbi időponttal megegyezik. A hatályba lépést követően kiadásra kerülő bérfőzött pálinkákra nem kell a továbbiakban az adót felszámítani. 

. Mivel a gyümölcsszezon most van, a vámhatóság a jogosítványai szerint fog-e ellenőrzéseket tartani a gazdák otthonában?

Mint minden új rendelkezésnél, így ez esetben is a hangsúly a vámhatóságnál a kitanításon, a tájékoztatásadáson lesz, és nem az azonnali büntetésre fognak fókuszálni. A vámhatóság egyébként sohasem végez teljes körűen ellenőrzést, hanem kockázatelemzésre alapozva jár el.

4. Számít-e a minisztérium a zöld zárjegyes párlatok jelentős kereskedelmi megjelenésére?

A kereskedelmi üzletekben a magánfőzött, bérfőzött párlat nem jelenhet meg, ugyanis értékesítésre csak a magánfőző bérfőzető saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely szolgáltatás keretében lesz lehetőség.

5. Önök szerint ügyetlenség, eljárási hiba, vagy rossz kommunikáció okozta, hogy a köztudatban lévő pálinkatörvényről mindenki úgy tudja, hogy van, miközben a törvény betűit olvasva, majd csak lesz?

Már az adószabályok tervezett változtatásának nyár eleji bejelentése óta ismert a Kormány szándéka a pálinkafőzéssel kapcsolatban. Az a tény, hogy a változtatásokat ekkora figyelem övezi, azt mutatja, a Kormány valós gond orvoslására szánta el magát. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a törvényalkotás folyamata bizonyos időt vett igénybe.

(Hírösindex)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum