Pálinkafőzés: az idei szilva már otthon rotyoghat

2010. 09. 08., szerda

Még alig két és fél hét, s otthon is bárki készíthet kedvére, illetve nem mellékesen adómentesen 86 liter 50 fokos pálinkát. A pontos adatok egyelőre nem ismertek, de úgy tűnik, hogy Békésben viszonylag kevesen élnek majd a lehetőséggel.

Mint ismert, az országgyűlés még júliusban döntött úgy, hogy  saját gyümölcsből — a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs —, vagy a kipréselt szőlő törkölyéből, borból, bórseprőből otthonában is legálisan egy bizonyos mennyiségig párlatot készíthet majd bárki. A változás szeptember 27-én, hétfőn lép életbe, így a főzők és a főzetők jelent pillanatban kivárnak.

Az interneten eközben megjelentek az olcsónak éppen nem mondható, 200 ezer forinttól a csillagos égig terjedő áron kínált párlatfőzők. Maguk az alapberendezések egyébként önmagukban még nem elegendőek, számos kiegészítő eszközre is szükség van az igazán minőségi ital előállításához.

Bár a pontos statisztikák nem ismertek, de egyelőre úgy tűnik, hogy Békésben kevesen élnek majd az otthoni párlatfőzés lehetőségével. Információink szerint elsősorban a Dunántúl Szlovéniával határos részén várható, hogy nagyobb számban átnyergelnek a „hazaira”. Déli szomszédunknál ugyanis kedvező áron kaphatóak a lepárló berendezések.

— Bevallom, nekem meg sem fordult a fejemben, hogy otthon álljak neki pálinkát főzni — mondta már el lapunknak a földrajzi eredetvédett szilvapálinka hazájában, Békésen élő Nagy Péter. Az 58 éves férfi szerint nem szerencsés, ha valaki olyannal próbálkozik, amihez nem ért. Persze azt ő sem titkolta, hogy megvárja a szeptember 27-ei határnapot és akkor viszi majd be gyümölcscefréjét a békési pálinkafőzdébe.

— Jelenleg gyakorlatilag nincs bérfőzetés, mindenki az új jogszabályok életbe lépésére vár — erősítette meg az elhangzottakat Békési Zoltán, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta, a változásokkal megszülető adómentesség nem csak az otthoni főzésre, de a bérfőzetésre is vonatkozik, így mindenki ötven liter gyümölcsszeszt állíthat elő adómentesen, ami 86 liter 50 fokos párlatnak felel meg.

— Természetes, hogy mindenki kivár, hiszen két és fél hét múlva lényegesen kevesebb pénzért, körülbelül fele összegért készítetheti el pálinkáját — magyarázta a helyzetet a szakember.

Képzéssel óvják a pálinka kedvező megítélését

Békési Zoltán elmondta, hogy a helyi Farkas Gyula Közoktatási Intézmény kezdeményezésére hamarosan közösen indítanak pálinkakészítő felnőttképzést.

— A pálinka megítélése rengeteget javult, s nem lenne jó, ha rossz ízű párlatok elrontanák az elmúlt évek eredményeit, ezért is szervezzük meg a tanfolyamot.

(forrás: www.beol.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum