Koccinthatunk rá egyet

2010. 09. 27., hétfő

Jegyezd meg fiam: amiből lekvárt lehet főzni, abból lehet pálinkát is – így oktatta a székely a fiát, miközben az utolsó gyümölcsöt is felszedték a kertben. 

Évszázadokig nem is ment kárba egyetlen szem szilva, szőlő vagy alma sem, a gazda szégyene lett volna, ha a munkája gyümölcsét, no meg a termőföld és a napfény ajándékát veszni hagyja. Termést a fán vagy a földön hagyni az elmúlt években lett szokás, mert olyan kevés pénzt adtak érte.

A gyümölcspárlat készítésében adott engedmények gesztusértékűek, s felnőttként kezelik az állampolgárokat. Tetszik vagy sem, az immár uniós védjegyet élvező magyar nemzeti ital, apálinka fel-felbukkan életünkben – az pedig már egyéni döntés és bölcsesség kérdése, hogy a zamatos gyümölcs palackba zárt „lelkét” önpusztító mámorként vagy kellő tisztelettel fogadott alkalomként éljük meg. A spanyolok például törvényben rögzítik, hogy a bor a nemzeti kultúrájuk alkotója, a szőlőműveléstől a fogyasztásig identitásuk része. Irigylésre és követésre méltó ez a tisztelet, jó lenne hasonló rangra emelni a magyar italkülönlegességet.

Akik ezen fáradoznak, joggal aggódnak a minőségért, de ez az engedményezett mennyiség nem jelenhet meg a kereskedelemben, aki pacsmagol, maga kell, hogy megigya. A zugkiméréseket eddig is tiltották, ezután sem lesz másképp. A döntés előkészítése során az egyeztetésekben részt vett a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanácsa, a Pálinka Nemzeti Tanács, együtt kell őrködni a nívó fölött is.

(forrás: www.szon.hu)


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum