Házi pálinkafőzés: viszik a szilva- és a körtecsemetéket

2010. 10. 20., szerda

A magas gyümölcsárak az utóbbi időben egyre többeket sarkallnak arra, hogy maguk termeljék meg, amit elfogyasztanak – írja a Zalai Hírlap. A lapnak nyilatkozó kertészeti termékkereskedők szerint a házi pálinkafőzés szabaddá tétele is megnövelte a keresletet egyes csemetefajták iránt. 

 

Mivel drága a gyümölcs, egyre többen visznek facsemetét, míg mások azért ültetnek saját fát, mert elegük van a sok agyonvegyszerezett élelmiszerből – állította a lapnak Kovács Bernadett, az Apátfa Kő- és Kertcentrum vezetője. Sokan ugyanakkor nem is feltétlenül a termésért viszik a csemetét, hanem mert a díszkertben jól mutat a virágzó gyümölcsfa.

Az utóbbi években reneszánszukat élik a régi fajták, amelyek ellenállóbbak, így kevesebb permetezést igényelnek. Példaként az almafafajták közül a batut, a pogácsa- és bőralmát, a körték közül a piros levű vérkörtét és az Ilonkát említi a szakember. Tapasztalata szerint a házi pálinkafőzés annyira megnövelte a keresletet a tüskés körte és a szilva iránt, hogy alig győzik az igényeket kielégíteni. Sok kajszi- és meggyfa pusztult ki a monília miatt, így ezekből is sokat visznek.

 

forrás: www.agromonitor.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum