A rossz gyümölcstermés ellenére is több pálinkát főznek

2011. 01. 24., hétfő

A rossz gyümölcstermés ellenére is több pálinkát főznek ezekben a napokban, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul nem pincékben és sufnikban, hanem a profi mestereknél, akiknek meglepő módon nem csökkent, hanem nőtt a forgalmuk – írja a kemma.hu.

Minden idők legrosszabb szezonja volt a 2010-es esztendő, mert ennyire gyenge gyümölcstermésre még a legidősebb gazdák sem emlékeznek. Ennek ellenére többen kerestek fel engem is, mert már a korábbi zugfőzőknek sem éri meg a kockázat, ugyanis a kormány eltörölte a literenként csaknem hétszáz forintnyi bérfőzési szeszadót, s ezzel kedvezőbb helyzetbe kerültünk mi, legális vállalkozók – nyilatkozta a kemma.hu-nak Túri Tamás bérfőző.

Kiderült még, hogy nem csak emiatt, hanem azért is, mert az egyéni gazdáknak nem éri meg a több százezer forintos készülékek beszerzése, amikor a profi berendezésekkel sokkal jobb minőséget állítanak elő, mint a maximum száz literes űrtartalmú főzőkkel. Azt is megtudtuk Túri Tamástól, hogy a bérfőzési szeszadót ugyan eltörölték, de a forgalomnövekedés miatt több áfát és egyéb járulékokat fizetnek be, így az állam sem jár rosszul.

Hasonló véleményen van Szarvas Tibor, aki Vérteskethelyen működtet pálinkafőzdét. Megítélése szerint a hozzá szállított cefre mennyisége nem változott jelentős mértékben, s a kuncsaftkör sem, akik közül a legtöbben most szilvát és törkölyt főzetnek vele is, mert sárga- és őszibarack alig termett tavaly. Nem csak a közeli városból, de Tatabányáról, Oroszlányból, de még Győrből is járnak a megrendelők.

(forrás: agrarszektor.hu)

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum