A bankok nem nézik, Isten mit tett a fára...

2011. 03. 07., hétfő

A tavalyi nagyon gyenge gyümölcstermés után kérdéses, miből lehet majd idén pálinkát főzni. A szakember azt mondja, először fordult elő, hogy 500 literes üstbe egyszerre tizenegy gazda 20-50 liternyi cefréjét kellett fogadni, mert csak ennyi termett.

 

A pálinkafőzők időnként költői képekkel tompítják indulatukat. Ahelyett például, hogy azt mondanák, dühösek vagyunk bizonyos pénzintézetekre, mert nem veszik tekintetbe a veszteségeinket, a pocsék gyümölcstermést, inkább úgy fogalmaznak: a bankok nem nézik, hogy isten mit tett a fára. Tavaly szinte semmit, egy átlagos esztendő termésének tíz százalékát, így kérdéses, hogy miből lehet majd idén pálinkát főzni.

Tornyi Ferenc riportjában a négy pálinkafőzővel rendelkező Sápi Imre beszélt az ágazat problémáiról. Azt mondja, a pálinkafőzés tavalyi liberalizálása sokat segíthetett volna, de a rossz gyümölcstermés elvette a jó kedvet: pályafutása alatt először történt meg, hogy egy 500 literes üstbe egyszerre tizenegy gazda 20-50 liternyi cefréjét kellett fogadni, mert csak ennyi termett. És sok helyen már véget is ért a jobb időkben májusig húzódó szezon, sok főzde már december-januárral bezárt, pedig ebben az időszakban kell(ene) megkeresni az egész évre valót. 

forrás: www.mr1-kossuth.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum