Hétvégi ízutazás Sopronban

2011. 03. 29., kedd

 

Nagyrécsei dödölle, Bolyhos pálinka, grillázscsodák, gyümölcs szobrok és sok ezer látogató.

Nagy kár, hogy Sopronban a szombati kellemes napsütéses tavaszi időjárást vasárnap esőbe hajló, hűvös idő váltotta. Mert a II. Soproni Ízutazás a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban nem egyszerűen az ízek kavalkádja volt, hanem valódi látványosság is. Megért egy sétát, de kettőt is. Ezért kár a vasárnapi hidegért. Persze, így is szép számú érdeklődő jelezte, hogy ha kiváló magyar termékekről van szó, akkor bizony kíváncsi. Mi is azok voltunk. Eltöltöttünk három napot Sopronban szombaton is és vasárnap is ott voltunk a Széchenyi téren.

Az idei ízutazás több volt mint vásári forgatag, ugyanis a Pannon Gastro Napok keretében séfpárbajt, kuktacsatát és terítési versenyt is rendeztek ezen a hétvégén a városban. Aki látta a Burián György emlékversenyként hirdetett szépen terített asztal vetélkedés végeredményét, tudja miről beszélünk. De egyben azt is megállapíthatta, a magyar vendéglátás utánpótlása jó kezekben lehet, hiszen csodálatos terítékeket kellett a zsűrinek értékelni.

A rendezvény sikere azt jelzi: semmi sem menti meg a hagyománnyá válástól. És ez így rendben is van. A fesztivál valóban a különlegességekről és a látványról szólt, ráadásul Sopronba vendégeket is hívtak. Még borászokat is. A rendezvény „Feltörekvő borászatok” vendégeként Szekszárdról a Dániel Pincészetet invitálták Sopronba. Szép borokkal érkeztek a híres borvidékre, a 2006-os Merlo nálunk a legjobbnak bizonyult. A „Falusi ízek vendégségben” program keretében a nagyrécsei főzőasszonyok többek között dödöllét kínáltak és paprikás perecet. (Róluk még később.) Szóval a látvány. Mi is rácsodálkoztunk Tanács Attila gyümölcs szobraira, ámultunk Fekete Józsefné grillázsvarázsló csoda költeményein, csakúgy mint Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész remekein. Meg a sok-sok kiállító szép és ízletes készítményein.

Persze megkérdeztük a látogatókat, nekik mi tetszett, ízlett a legjobban? Pálinka magazinként jól eső érzéssel nyugtáztuk, hogy a pálinka előkelő helyre került. Különösen a Bolyhos pálinkákat dicsérték mini közvélemény-kutatási alanyaink, a fesztivál legmeglepőbb és legkülönlegesebb terméke címét a Bolyhos Pálinkafőzde villanykörte formájú üvegbe csomagolt pálinkája kapta. A nagyrécsei főzőasszonyok zalai levese és a tejfölös, pirított dödölléjük mindent vitt. Mi is kóstoltuk: valóban pazar volt mindkettő. Mindamellett a legvidámabb csapat címét is ők nyerték, a főzősátorban és a környékén két napig állandó „vendég” volt a vidámság. A fesztivál embere pedig kétségtelenül a II. Soproni Ízutazás főszervezője, Mészáros Tibor, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Sopron Régió elnöke volt. Hangulatos fesztivált hozott tető alá, sok érdekes előadással, programmal, izgalmas versenyekkel és sok finom, magyar termékkel.

Aki teheti, jövőre ne hagyja ki a Soproni Ízutazást.

Szerző: Szelei József

Forrás: www.4cent.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum