Áprilisban ismét Gyula lesz a pálinka fővárosa

2011. 03. 30., szerda

− 2011. április 15-17. között rendezik meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. Az immár hagyománnyá vált, több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése. A programsorozat kiemelkedő része a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a versenyre benevezett pálinkák száma idén is meghaladta a nyolcszázat. A minták nyilvános érzékszervi zsűrizése 2011. március 28-án, hétfőn 9.00 órakor kezdődött Gyulán, a D Hotelben. Hétfőn és kedden az érmekről dönt a 29 tagú zsűri, szerdán a championokról, azaz a kategória győztesekről.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.

A Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett egyetlen megmérettetés. A verseny jelentőségét, szakmai hitelességét jelzi, hogy a tavalyi 35-tel szemben idén már 45 gyártó − 35 magyar és 10 külföldi − jelentkezett. Többek között Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, Szerbiából, Örményországból és Moldáviából érkeztek nevezések.

A szervezők mintegy másfél tucatnyi helyi, regionális pálinka, illetve gyümölcspárlat versennyel kötöttek szakmai együttműködést. Akik ezeken a versenyeken érmet kaptak, jelentős kedvezménnyel indulhattak a Magyar Pálinka Versenyen. Ezzel összefüggésben, míg tavaly mintegy 50 mintát kellett kizárni a megengedett sav, réz, vagy cianid tartalom túllépése miatt, addig idén mindössze nyolcat.

Mindezek tükrében valószínű, hogy idén még több pálinka nyer díjat, mint tavaly, amikor összesen 371 érmet osztottak ki.

A Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére 2011. április 16-án 17.15-kor kerül sor Gyulán, a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál keretében. A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek.

Az idei győztes pálinkát – ahogy 2006 óta minden évben – 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A pálinkaverseny mellett egyéb szakmai megmérettetésekkel és számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket az ország minden területéről és határainkon túlról.

A 2011. április 15-17. között, idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon a pálinkakóstolás és a pálinkaverseny mellett a Magyar Pálinka Lovagrend avatása, a Főzzük körbe a várat gasztronómiai megmérettetés, a Magyar Pálinka Szépe verseny, a Böllérnap, valamint az idén első alkalommal meghirdetett Lekvár- és Gyümölcslé verseny gondoskodik az egész napos szórakozásról.

A gyulai pálinkafesztivál és verseny fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Magyar Köztársaság utazó nagykövete. A szakmai fővédnöki feladatokat Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látja el.

 

forrás: www.turizmusonline.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum