Nem csökken a pálinka népszerűsége

2011. 04. 14., csütörtök

Egyre népszerűbb az uniós országok körében is elismert hungarikum, pálinka a hazai fogyasztók körében. Bár az égetett szeszes italok forgalma húsz százalékkal csökkent, ez a pálinkákat nem érinti. Az otthoni főzés engedélyezése a kereskedelmi forgalomban egyelőre nem érezhető - vélekedett lapunknak a pálinka lovagrend nagymestere Piros László.

 

A pálinka az egyetlen olyan hungarikum, amit az unió többi huszonhat országával is sikerült elfogadtatni - nyilatkozta a Népszavának Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere. Magyarországon jelenleg több mint 60 minőségi kereskedelmi pálinkafőzde működik és majd' mindegyikük benevezett az országos pálinkaversenyre, amelyet a hétvégén rendeznek Gyulán.

Az ismert és elismert főzdék összesen 800 pálinkamintával jelentkeztek a megmérettetésre. Napjainkban a hagyományos pálinkák mellett, mint a cseresznye, a barack, a szilva, a törköly, már 396 féle pálinka közül választhat az igényes fogyasztó. Megjelentek már a választékban az eper, a málna, a bodza, a cigánymeggy, a birs, a dió és még hosszan lehetne folytatni a sort. Igaz, ezek közül nem biztos, hogy minden különlegesség kóstolható lesz Gyulán. 

A pálinka elnevezésre egyébként a törvény értelmében kizárólag az olyan főzet tarthat igényt, amelyet kizárólag Magyarországon termett és kiváló minőségű gyümölcsből állítottak elő. A pálinkába semmilyen adalékanyagot nem szabad beletenni. A szakemberek mindenesetre figyelmeztetnek, pálinkából is megárt a sok. Évek óta dolgoznak az igazi pálinkások, hogy a borászokhoz hasonlóan terjesszék a kulturált pálinkafogyasztást.

Piros László elmondta, az otthoni szabad pálinka, pontosabban párlatfőzés a kereskedelmi forgalmazást nem zavarta meg. Ezt a párlatot egy külön zárjeggyel forgalomba is lehet hozni, de a nagymester nem tud arról, hogy ilyet bárki is igényelt volna. Hazánkban évente 3,2 millió liter, 50 alkoholfokosnak megfelelő pálinka folyik le a torkokon. Becslések szerint feketén legalább 700-750 ezer liter főzet tűnik el a vendéglátásban, illetve a bögrecsárdákban. Jelenleg nem igen ellenőrzik a hatóságok az otthoni főzést, így senki nem tudja, hányan élnek a párlatkészítés szabadságával. Az ellenőrzések szigorítása némelyik vendéglősre, kocsmárosra is ráférne, mert előfordul, hogy elcsábul a vendéglátós és egy hivatalos, legális üveg pálinkát vásárol, majd mint a mesében, hiába méri belőle az italt, valahogy sosem fogy ki. Igaz, az eredeti pálinkának már az illata is rég elillant az üvegből. 

Piros László megjegyezte, tavaly az égetett szeszesitalok forgalma jelentősen, mintegy 20 százalékkal csökkent. Kivéve a pálinkát. A legális piacon a pálinka aránya ma már elérheti a 40 százalékot is.

Hétvégén tartják a pálinka ünnepét

Április 15-16-17-én rendezik meg a XIX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyt Gyulán. Az uniós védettséget is élvező hungarikum, a magyar "tüzes víz" hosszú évek erőfeszítéseinek köszönhetően egyre népszerűbb itthon. Az alföldi városban új tagokat is avat a Pálinka lovagrend. Most az igazi gyulai kolbász most kivételesen legföljebb kísérőként jelenhet meg a pálinka ünnepén. Több mint két tucat főzde kínálja termékeit. A gyulai az ország legnagyobb pálinkafesztiválja. A mostani hétvégi eseményre is 75-80 ezer érdeklődőt várnak a szervezők. A gyulai pálinka fesztivál a pálinka lovagrendnek is központi rendezvénye. Ezen a hétvégén, mint eddig is, megtartják évadzáró közgyűlésüket, valamint új pálinka lovagokat is lovaggá ütnek. Idén tizenöten részesülnek ebben a megtiszteltetésben. A lovagrend tagjai általában elismert pálinkafőzők, illetve olyan közéleti szereplők, személyiségek, akik sokat tettek, tesznek a pálinka népszerűsítéséért.   forrás: www.nepszava.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum