Madarasi, Márkházi, Prekop: sikeres tavasz

2011. 05. 11., szerda

 

Fesztiválok, pálinkaversenyek, érmek és a Malackaraj.

Kell annál nagyobb dicséret, ha egy nagyon népszerű gasztroblog, jelesül a Malackaraj ekképpen ír a legutóbbi pálinkafesztiválról szóló beszámolójában: „Aznap csak egy üveg Márkházi piros ribizlivel távoztam, de most a csomagtartóba raktam, nem a vérembe. Ettől még mindenki ki volt lúgozva, akadozó nyelvek, karikás szemek, redbulltól és kialvatlanságtól zavarodott pupillákkal próbáltuk összerakni a kirakóst. Íme a receptek, otthon is menni fognak, de előtte a pálinkaügyi tapasztalatok: nem annyira új, most megerősített szerelmünk: Márkházi (…) Az egyetlen üveg megvásárolt pálinka: Márkházi piros ribizli, szép találkozás, szép pillanatra elrakva.”

Nos, a Márkházi pálinkáknak idén tavasszal kijutott a sikerből. Túl azon, hogy számos rendezvényen találkozhattunk velük - többek között a Hollókői Húsvéti Fesztiválon, a Gyulai Pálinkafesztiválon, a Budapesti Pálinkafesztiválon -, azért a különböző pálinkaversenyeken is szép számmal gyűjtötték az érmeket. A Destillatán a meggypálinkájukkal nyertek egy bronzérmet, aztán a Gyulai Pálinkaversenyen a madárberkenyével aranyérmet, a szilvával ezüstérmet, a szőlő- és meggypálinkával pedig bronzérmet szereztek.

Madarason és környékén az emberek évszázadok óta mezőgazdaságból éltek, a mindennapokhoz hozzátartozott a pálinka fogyasztása is. 1943-ban épült az a pálinkafőzde, ami az államosítás után földműves-szövetkezeti, majd ÁFÉSZ tulajdonba került, ahol évente 40-50 ezer liter pálinkát állítottak elő. A pálinkafőzde vezetője 1960-tól 1989-ig Lakatos Márton édesapja volt. 1989-ben a papa megvásárolta a pálinkafőzdét és magán pálinkafőzdeként üzemeltette tovább, mígnem 1997-ben Lakatos Márton tulajdonába került. A Lakatos család immár ötven éve főzi hagyományos módon, kétszeres lepárlással a kisüsti pálinkát. A hosszú szakmai tapasztalat és a pálinka iránti kereslet késztetett arra, hogy az eddigi bérfőzést kibővítve kereskedelmi pálinkafőzésbe is kezdjünk 2008. elejétől. Azért 2010-ben a XVIII. Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen még elnyerte a „Legeredményesebb Magyar Bérfőzető Magánszemély” címet, a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületének Országos Szövetségétől különdíjat kapott és övé lett „Magyarország legjobb bérfőzetett pálinkája” is. Az az év a siker éve volt, hiszen. 2010-ben a cég barackpálinkáját a Délalföldi Régió legjobb barackpálinkájává választották, decemberben pedig a Madarasi Pálinkaház barackpálinkája és meggypálinkája elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer díjat. Lakatos Márton pálinkáival 2008 és 2010 között a hazai versenyeken 16 bronz-, 13 ezüst-, és 9 aranyérmet nyert, illetve 3 Champion díjat. Idén pedig a Gyulai pálinkaversenyen az Irsai Olivér szőlőpálinkája és az Érlelt Irsai Olivér ezüstérmet, míg a szilvapálinkája, az alma és a Saszla szőlő társaságában bronzérmet kapott.

A Miskolci Likõrgyár Zrt. már négy évvel az ezredforduló után felépítette a legmodernebb technológiával felszerelt a Prekop Pálinkafõzdét. A tornyos rendszerű pálinkafőző berendezés kizárólag az egészséges, friss, a környékbeli emberek által termelt és kézzel szüretelt gyümölcsöket dolgozza fel, a lehető legmodernebb technológiai eszközök segítségével. A számítógép által vezérelt rendszer, valamint a főzőmester szaktudása nagyban hozzájárul, hogy a gyümölcsök ízei és zamatai a legoptimálisabb mértékben maradjanak a pálinkában. Ezek a prémium kategóriás pálinkák exkluzív megjelenésükkel és kiváló minőségükkel egyre inkább bővítik az igényes pálinkafogyasztók táborát. A Prekop Pálinkafőzde zászlóshajója a Gönci barackpálinka. A hazai és külföldi megmérettetéseken rendszeresen szereplő pálinka kiváló eredményeket ért el. Így például 2004-ben a VinAgora Bor- és Pálinkaversenyen ezüstérmet és médiadíjat nyert, valamint 2005-ben a Destillata nemzetközi versenyenis díjazták már. A 2005-ös főzésű Prekop Gönci barackpálinka a hazai párlatok versenyében, a HunDeszt pálinkaversenyen aranyérmet és Champion díjat kapott, tehát ezt találta a szakmai zsűri 2005 legjobb barackpálinkájának. A Gyulai pálinkaversenyen ez a pálinka 2006-ban szintén aranyérmet kapott a szakemberektől és elnyerte a VPOP által adományozott Fesztivál-különdíjat is. 2006-ban a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet és a Magyar Ipari és Környezetvédelmi Magazin különdíját is elnyerte. A 2007-es HunDeszt pálinkaversenyen ismét aranyéremmel díjazta a szakma, a 2008-as gyulai IX. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon Champion díjas lett, míg a 2008-as HunDeszt pálinkaversenyen a szakmai zsűri ismét Champion díjjal jutalmazta ezt a pálinkát. A 2009-ben a Gyulai Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen több mint 700 pálinka közül választották „Magyarország Legjobb Pálinkájának.”.

Ebben az évben a Prekop Gönci barackpálinka a HunDeszt versenyen ezüstérmet nyert, a Gyulai pálinkaversenyen szintén ezüstöt érdemelt. Ez utóbbi versenyen a Prekop pálinkák közül érmes lett még az érlelt Gönci barack, a birs, az érlelt szilva (ezüst), a Míves Gönci barack, a bio vadalma, a bio vadkörte, a bio kökény, valamint az érlelt szilva (bronz).

Szerző: Bádonyi Jutka

Címlapfotó: Pásztor Csaba

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum