Hogy volt! - Destillata 2009: magyar TOP 15

2011. 06. 04., szombat

 

Felidézzük a 2009-es Destillatán legjobb helyezést elért magyar pálinkák minősítését.

Olvasóink már megszokhatták, hogy esetenként megidézzük a múltat. Néha nem árt emlékeztetni magunkat arra, hol tartott a pálinka két-három évvel ezelőtt, akkoriban ki mit mondott és hogyan vélekedett a pálinkáról. Ezúttal a Pálinkavilág magazin 2009. áprilisában megjelent cikkét idézzük. Azért tűnik tanulságosnak, mert ritkán lehet arról olvasni, milyennek látja egy külföldi verseny jobbára külföldi szakemberekből álló zsűrije a magyar nemzeti italt. Íme:

„Rendhagyó tesztet adunk most közre. Nem a Pálinkavilág kóstolócsapata ízlel pálinkákat, és az ott szerzett benyomásokat írjuk meg önöknek, hanem a Destillatán a 96 érmet nyert magyar termék közül a legjobb 15 eredményét közöljük.

Az 1992 óta folyamatosan csiszolódó kóstolási és értékelési rendszer mellett az eddigiekhez képest a Destillata párlatverseny bírálati rendszere is módosult. A pálinkára vonatkozó pontozási szabályrendszer sokkal szigorúbb lett, így az eredmények még nagyobb rangot adtak a nyertes főzdéknek és termékeiknek.

A 32 fős nemzetközi bírálóbizottság tagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőség orientált és független munkáját számos kóstolótréning és vizsga biztosítja, és akik többek között a Destillata által rendszeresen szervezett továbbképzéseken is fejlesztik tudásukat. A különböző országok főzdéi által nevezett próbákat, mint már írtuk, legalább kétszeres szűrőn átjutva, a kóstolóbizottságok 4 szempont (illat- és íz tisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, vagyis összbenyomás) alapján értékelték.

A Destillata és annak nemzetközi értékelő csapata, a közel két évtizedes munkájával vitathatatlanul hozzájárult a gondolkodás átformálásához a párlatokkal – Magyarországon a pálinkákkal – kapcsolatban. Manapság nemcsak a szakma számára fontos a verseny értékhatározó eredménye, hanem a tudatos fogyasztóknak, kereskedőknek és a gasztronómusoknak is segít eligazodni a párlatok és pálinkák sokszínű világában. A Destillata tehát fontos kapocs a termelők és a fogyasztók között.

Ezért a Pálinkavilág megszokott tesztje helyett a következőkben a Destillata 2009. legjobb 15 magyar pálinkáját mutatjuk be, az elért pontszámokkal és a versenybizottság bírálatával.

1. Agárdi Pálinkafőzde Kft.

Barrique szilvapálinka 2006

Alkohol: 40%. Pont: 19. Érem: SDJ – „Edelbrand des Jahres” vagyis: az Év pálinkája.

Értékelés: Dús fajtajelleg. Fűszeres összetettség és harmonikusan beépült vaníliás hordójegyek. Kifejező, hosszan tartó és nagy benyomást gyakorló szilvás jegyek már a kóstolás első pillanatától.

2. Zimek Különleges Magyar Pálinkák

Vadőszibarack-pálinka

Alkohol: 55%. Pont: 19. Érem: arany.

Értékelés: Dús, érett aroma, ami állandóan és komplexen folytatódik a szájpadlásban. Harmonikusan beépült alkohol. Szép egyensúly a hosszú lecsengésben.

3. Johanna Kft. - GUSTO pálinkák

Cserszegi fűszeres szőlőpálinka 2008

Alkohol: 41%. Pont: 19. Érem: arany.

Értékelés: Ösztönző aroma rózsajegyekkel és friss citrus felhangokkal. Erőteljes és tömör hatások a szájpadláson. Sokrétű és szépen egyensúlyozott, finom, kesernyés lecsengéssel.

4. Vitalis Kft. – Márton és Lányai pálinkák

Irsai Olivér szőlőpálinka Special Reserve

Alkohol: 40%. Pont: 19. Érem: SDJ – az Év pálinkája

Értékelés: Szép, gyümölcsös aromajáték, elegánsan háttérbe húzódó muskotály jegyekkel. Élénk, finoman fűszeres finessz a szájpadláson. Zamatos, hosszantartó és legfőképpen: harmonikus.

5. Agárdi Pálinkafőzde Kft.

Bokodi Cabernet Franc törkölypálinka 2008

Alkohol: 40%. Pont: 19. Érem: SDJ – az Év pálinkája.

Értékelés: Nagyszerű aromajáték az intenzív törkölytől elegáns füstös jegyekkel és fekete bogyós árnyalatokkal. Erőteljes, tömör és finoman fanyarul hangsúlyozott. Komplex és tartós.

6. Agárdi Pálinkafőzde Kft.

Irsai borpárlat 2008

Alkohol: 40%. Pont: 19. Érem: arany.

Értékelés: Intenzív, tipikus és friss aroma, elegáns fűszerességgel. Zamatos, kerek és fiatalosan pikáns, hangsúlyozott ízek a szájpadláson. Hosszú, kellően egyensúlyozott lecsengés.

7. Agárdi Pálinkafőzde Kft

Vadszederpálinka

Alkohol: 40%. Pont: 18. Érem: SDJ – az Év pálinkája.

Értékelés:Mély, érett klasszikus aroma harmonikus étcsokoládé jegyekkel és fűszeres hatásokkal. Intenzív érzés a szájpadláson. Kompakt, hosszantartó párlat.

8. Matheus Pálinkaház Kft.

Feketeribiszke-pálinka

Alkohol: 50%. Pont: 18. Érem: arany.

Értékelés: Tökéletesen kiegyensúlyozott gyümölcs-fa kombináció. Érdekes párlat, telt, édes, jellegzetes formával és hosszú lecsengéssel.

9. VÁRDA-DRINK Zrt.

Naményi birspálinka 2007

Pont: 18. Érem: arany.

Értékelés: Tömör, megkülönböztethető, friss gyümölcsös birs illatokkal, finoman fűszeres árnyalatokkal. Tartalmas és dús ízek a szájpadláson. Folyamatos, választékos és nagyon hosszú lecsengés.

10. VÁRDA-DRINK Zrt.

Naményi almapálinka 2007

Alkohol: 40%. Pont: 17. Érem: ezüst.

Értékelés: Tiszta, jól strukturált párlat, intenzíven gyümölcsös és élénk hatások az orrban. A szájpadlásban simulékony és puha. Harmonikus termék, kellően hosszú utóízzel.

11. Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

Jonathan almapálinka 2008

Alkohol: 44%. Pont: 17. Érem: ezüst.

Értékelés: Tiszta, intenzív aroma, dús, kifejezetten friss-gyümölcsös. A szájpadláson zamatos, erős és nyomatékos ízek. Szép hosszú lecsengés egy tüzes utóízben.

12. Brill Pálinkaház Kft.

Feketeribizli-pálinka 2006

Alkohol: 40%. Pont: 17. Érem: ezüst.

Értékelés: Tiszta, visszafogott igazi bogyósgyümölcs, olyan, aminek az orrban kifejezetten meg kell jelennie. A szájpadlásban puha és lágy. Karcsú típus, de igazán hosszantartó az íz.

13. Matheus Pálinkahaz Kft.

Körtepálinka

Alkohol: 50%. Pont: 17. Érem: ezüst.

Értékelés: Tiszta, körtés-fűszeres és diszkrét, a háttérben meghúzódó vaníliás fajegyekkel. Erőteljes és nagy térfogatú a szájpadláson. Kiegyensúlyozott és hosszantartó az utóízben is.

14. Miskolci Likőrgyár Zrt. – Prekop pálinkák

Gönci barackpálinka 2008

Alkohol: 40%. Pont: 17. Érem: ezüst.

Értékelés: Tiszta, szép és gyümölcsös, sokrétegű kajszibarack aromát kelt az orrban. Igazán állandó és kerek a szájpadláson. Fiatalosan tüzes, bár még egy kicsit csiszolatlan.

15. Zimek Különleges Magyar Pálinkák

Sajmeggyvirág párlat 2008

Alkohol: 40%. Pont: 17. Érem: ezüst.

Értékelés: Tiszta, sokrétegű, friss illatkép finoman virágos összetevőkkel. a szájpadláson harmonikus és komplex. Intenzív és hosszantartó utóíz.”

Forrás: www.4cent.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum