Pálinkafesztivál a Zsindelyes tanyán

2011. 08. 16., kedd

Pálinka, népi gasztronómia, népművészeti vásár, Zsindelyes Bisztro. És a Zsolnay.

 

Szeptember 3-án immár ötödik alkalommal várja a Zsindelyes Fesztivál a pálinkára szomjazókat egy utolsó nyári banzájra, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Érpatak Zsindelyes tanyán, az újfehértói vasútállomás után. A megszokott népi vonalat továbbra is illusztris vendégek biztosítják: az elmaradhatatlan Érpataki Asszonykórus nyitja a sort. Majd a többszörös nívódíjas Bürkös Zenekar húzza a talpalávalót, hogy a korai vendégek már délelőtt hangulatba jöjjenek. Az illatok sem hagyják nyugodni a vendégeket, ugyanis kora reggeltől gyúlnak a tüzek a bográcsok alatt. A Hagyománytisztelő Főzőversenyen települések, baráti szerveződések újítják meg a hagyományos magyar ételeket egy kis újfehértói fürtös meggyel, amelyet a szakácsok nagy előszeretettel kínálnak a kíváncsiskodóknak, egy kis finom pálinkáért cserébe. Délutántól két színpadon, több népi hangzású élőkoncert is várja az érdeklődőket: Zuboly, Maszkura és Tücsökraj, vagy a Zsindely Népi Együttes. Külön érdekessége még a fesztiválnak, hogy az ország egyik legnagyobb képző - és népművészeti vására áll össze, több mint 40 mesterség mutatkozik be egyszerre termékeivel, interaktív bemutatójával a rendezvényen. Így megtanulhatnak a látogatók kosarat fonni, kalapot varrni, mézeskalácsot készíteni, gyöngyöt fűzni, kenyeret sütni, csipkét verni, de a gyerekek is hagyományos játékokat készítve egész naposfoglalkozáson vehetnek részt.

A népi jellegből késő délután áttáncolhatunk több zenei stílusba is: Apostol, Woodland, Roxan és X-Faktor élő koncert várja a fesztiválozókat, majd egy fergeteges EDDA koncerttel búcsúztatjuk el a nyarat.

Napközben a zenés műsorok mellett mindenki megtalálhatja a magának tetsző programot: lesz népművészeti és kézműves kiállítás és vásár, ahol bárki kipróbálhatja magát kovácsként, vagy mézeskalács készítőként. A gyermekeket pedig egész napos játszóház várja, ahol szakképzett pedagógusokkal játszhatnak hagyományos népi játékokat.

A pálinka központi szerepet kap a fesztiválon. A Zsindelyes új kísérőtermékei ezen a napon, a fesztivál keretein belül debütálnak. A Zsindelyes új installációja, egy abszolút modern stílust tükröző Zsindelyes Bisztró lesz, ahol olyan termékeket kóstolhatnak majd az érdeklődők, amelyeknek az alapanyaga az eredetvédett Újfehértói fürtös meggy és az ebből készült pálinka. Ezek között található bonbon, praliné, torta, koktélmeggy, lekvár, befőtt, kávékülönlegességek és olyan exkluzív ételek, mint pl. pálinkában áztatott sült kacsamell étcsokoládés meggyraguval, vagy fokhagymával tűzdelt sült libacomb káposztás batyuval, mézes meggypálinkás gyümölcsökkel. Ha pedig az ínycsiklandó kóstolók után megszomjaznánk, bátran kóstolhat bárki házi meggyszörpöt szódával, vagy akár SIÓ gyümölcslé alapú pálinkás spicceket, amelyeknek a receptjeit külön a Zsindelyes pálinkákhoz igazították.

Különlegessége még a rendezvénynek, hogy itt mutatják be a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Zsindelyes Pálinkafőzde közös termékét, az egyedi porcelánba töltött Újfehértói ágyas meggypálinkát, amely rendhagyó külsejével igazán figyelemfelkeltő, minden alkalomra tökéletes ajándék lehet. A butéliás pálinkainstalláció keresztezi a hagyományt és magyar kultúrát a modern világgal, így igazodik a Zsindelyes Pálinkafőzde arculatához és gondolatvilágához. A két cég egy termékben kívánja megjeleníteni az egyedi stílusát, az újragondolt pálinkakultúra a Zsolnay és a Zsindelyes szemszögéből egy közös kreációban ölt testet. Ez a formatervezett palack egyedülálló a piacon. Ez azért is fontos, mert az újfehértói fürtös meggy az országban egyedül a Zsindelyes Pálinkafőzde környékén terem, amivel még egyedibbé válik az új fürtös meggy butéliás kreációja. Csomagolását tekintve is igazán exkluzív hatást kelt: bordó, bársonyos díszdobozán a beltartalomra és a külcsín minőségére utaló Swarovski kövek kapnak helyet. A termék a Zsindelyes Fesztiválon debütál szeptember 3-án, majd bekerül a kereskedelmi forgalomba is, szerte az országban.

A régi hagyományokat felélesztve a Zsindelyes Pálinkafőzde áldást kért az ez évi pálinkáira. 2011. június 18-án, még az idei gyümölcstermés beérése előtt 11 fő elindult egy-egy üveg Zsindelyes Újfehértói fürtös ágyas meggypálinkával a Zsindelyes tanyáról, hogy zarándoklatuk végén elérjék Máriapócsot. Itt felkeresték a Minorita Kegytemplomot, ahol Kapin István, a Máriapócsi Kegytemplom kegyhely igazgató atyája, illetve Szocska Ábel, a Nagyszent Bazil Szerzetesrend tartományfőnöke áldást adott egy istentisztelet keretében a tavalyi termés nedűire, ezzel óvva az idei Zsindelyes pálinkákat, elősegítve sikerüket és élvezeti értéküket. A pálinkákat ezután elhelyezték a Nagyszent Bazil Szerzetesek Kolostorában, ahol a szerzetesek féltő vigyázása alatt 77 napot töltenek, hogy végül visszatérjenek otthonukba, a Zsindelyes Pálinkafőzdébe. Ez az idő pontosan szeptember 3-án jár le, így a fesztiválon kerülnek vissza a helyükre.

Szerző: Gyöngyössy Boglárka

Fotó: 4cent.hu

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum