Népünnepély a Zsindelyes Fesztivál

2011. 08. 25., csütörtök

Számos különleges pálinkát, illetve az abból készült egyedi kávé-, édesség- és ételkompozíciókat kóstolhat meg a közönség a szeptember 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak határában megrendezendő Zsindelyes Fesztiválon.

A sorrendben ötödik alkalommal megtartott népünnepély - amelyre tavaly mintegy 14 ezren voltak kíváncsiak - három pillérre, a pálinkára, a népi hagyományokra és a gasztronómiára épül - mondta Papp József, a szervező Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. ügyvezető-tulajdonosa kedden a társaság érpataki kóstolóházában megtartott sajtótájékoztatón. A fesztiválon idén is megrendezik a már elmaradhatatlan a főzőversenyt, amelyen harminc csapat méri össze tudományát a tájjellegű ételek készítésében.

Közlése szerint a pálinkából készült ételeket a nagyközönség a helyszínen megkóstolhatja, a cég emellett bemutatja az újfehértói fürtös meggypálinkával készült bonbon-, praliné-, torta-, koktélmeggy-, lekvár-, szörp-, befőtt- és kávékülönlegességeit is. Az ételek között megtalálható lesz a pálinkában áztatott sült kacsamell étcsokoládés meggyraguval, a fokhagymával tűzdelt sült libacomb káposztás batyuval és mézes meggypálinkás gyümölcsökkel. Felvonul a Magyar Pálinka Lovagrend, illetve a Zsindelyes Pálinkafőzde nyílt napot tart, amelyen a fesztivál résztvevői szakképzett főzőmester kíséretében ingyenesen megtekinthetik a pálinkafőzőt és a kóstolóházat.

Szintén az idei rendezvényen debütál a közönség előtt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Zsindelyes Pálinkafőzde közös terméke, az egyedi porcelánba töltött újfehértói ágyas meggypálinka - tette hozzá Papp József. A régi hagyományokat felélesztve a főzde áldást kért a tavalyi termés nedűire: a tizenegy zarándok a máriapócsi kegytemplomhoz gyalog vitte el a termést szimbolizáló, pálinkával feltöltött palackokat. Ezekre szerzetesek vigyáznak 77 napon keresztül, majd az üvegek a fesztivál időpontjában térnek vissza az érpataki főzdébe.

A cég közös természetvédelmi-jótékonysági akciót is indít, amelynek lényege, hogy újrahasznosított alapanyagokból készítenek papírdobozokat és csomagolóeszközöket. "Az eddig használ dobozokra fordítandó pénzt így megtakarítjuk, az összeget pedig Magyar Szeretetszolgálat fogja megkapni" - közölte az ügyvezető a tájékoztatón.

A látogatókat a kulináris élvezetek mellett egész napos, gazdag és változatos szórakoztató programmal is várják a szervezők. Érdekesség, hogy az újfehértói vasútállomás melletti területen az ország egyik legnagyobb képző- és népművészeti vásárát rendezik meg, ahol több mint negyven mesterség mutatkozik be termékeivel. Ennek keretében a gyerekek és a kicsivel nagyobbak elsajátíthatják például a kosárfonás, a kalapvarrás, a mézeskalács-készítés, a gyöngyfűzés, a kenyérsütés és a csipkeverés mesterségét.

Forrás: www.vallalkozoinegyed.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum