Pálinka-Szeszes ital 2-0

2011. 09. 11., vasárnap

Az aromás szeszes italok jövedéki adója 50 százalékkal nő, míg a pálinkáé csak 5 %-al.

 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedd délutáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kedvezőtlen gazdasági növekedés következtében kialakult 100 milliárdos hiányt a kormány a jövedéki adók emelésével kívánja befoltozni. Ezért előrehozzák a jövedéki adó emeléseket, amelyek eddig a 2012-es költségvetésben szerepeltek: 50 százalékkal emelkedik a játékadó, 1 milliárd forintos pluszbevételt hozva. A dohánytermékek adóját 7 százalékkal emelik, ez 5 milliárd pluszt jelent, az alkohol termékek adója pedig 5 százalékkal emelkedik. Ezen belül az aromázott termékek adója 50 százalékkal nő, 1 milliárd plusz bevételt hozva. A gázolaj adója 97-ről 110 forintra emelkedik, 3 milliárdra forintot hozva. Ennek magyarázataként Matolcsy György közölte: szűkíteni akarják a benzin és a gázolaj jövedéki adója közötti rést, ez indokolja, hogy most nem emelkedik a benzin adója.

A miniszter hozzátette, hogy a kormány növeli az adóbeszedés hatékonyságát, ebből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számít; emellett további 40 milliárd forintos megtakarításra készül a kabinet az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stopból.

A fenti intézkedések összesen 90 milliárd pluszt hoznak, amelyhez hozzáadódik a nyugdíjvagyonnal az állam kezébe kerülő részvények utáni osztalékokból megszerzett 10 milliárdos bevétel. A bevételnövelés mellett egy kis országimázs is belecsúszott a tervezésbe: az aromásított szeszes italok adója ugyanis nem öt, hanem ötven százalékkal lesz magasabb, ami azt jelenti, hogy a kormány deklaráltan támogatni akarja a pálinkapiacot. Ez azt jelenti, hogy egy ötvenfokos, félliteres pálinka adója 693 helyett 727 forint lesz ötszázalékos emelést követően, egy ugyancsak félliteres aromásítotté pedig 1038 forint. Hozzá kell tenni, hogy utóbbiak jóval kisebb alkoholtartalommal bírnak, vagyis az adótartalom fél literen reálisan 700 forint körül alakul, ám ez még mindig sokkal több a mostani 500 forint alatti szinthez képest. Jövedéki adóból összesen tízmilliárd forint pluszt remél a kormány két hónap alatt − ez egész évre 60 milliárd forint plusz lehet 2012-ben.

Az ízesített szeszes italok magasabb adóját már korábban lehetett sejteni. Ugyanis Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a következőket nyilatkozta a hírTV-nek Matolcsy bejelentése előtt: „A jövedéki adónál a szeszes italok adóját kellene emelni, különösen az aromázott, mesterséges anyagokkal színezett pálinkautánzatokét. Ha rajtam múlna, úgy megemelném ezen hamisítványok adóját, hogy el is tűnjenek a piacról. A valódi szeszes italok adója jelenleg is elég magas, amiben a sok munka is tükröződik. Ezek között van olyan, amelyik adóját csökkentettük, illetve megszüntettük az elmúlt évben azért, hogy a pálinka kapja vissza a régi szabadságát, a pálinkafőzésen keresztül pedig megbecsüljük azt a munkát, ami a gyümölcstermesztők részéről testet ölt egy-egy üveg italban.”

Szóval, kormányzati szinten is hitet tettek a pálinka mellett. Pedig az elmúlt évi jövedéki törvénymódosítást sok kritika érte a szakma részéről és úgy tűnt a kormány negligálja a pálinkás összejöveteleket és nem is túlságosan kíváncsi a szakma szavára. A kormányváltás után egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a miniszter személyesen vegyen részt egy pálinkásrendezvényen – VI. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál – méghozzá, Czerván György államtitkár kíséretében. Ráadásul a fesztivál fővédnöke is volt. Nem lehetett véletlen, de az sem, hogy azután elvállalta a Zsindelyes Fesztivál fővédnökségét, majd azt nyilatkozta a hírTV-nek amit. Úgy tűnik a pálinka a kormány itala lett. Örülünk neki.

Kérdés, mit szólnak ehhez a nagy likőrgyárak?

(Forrás: MTI, Napi Gazdaság, 4cent.hu)

Fotó: Pásztor Csaba

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum