Milyen gyümölcsből főzhető pálinka? - 2. rész

2011. 09. 22., csütörtök

Folytatjuk cikkünket a Magyar házi gazdasszonyból, lássuk, miből lehet még jó pálinkát készíteni. Második részünkben az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készítéséről lesz szó.

 

Milyen gyümölcsből főzhető pálinka? - 2. rész

 

§. 98.

A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.

 

palinka-fozde Pálinkafőzés

 

§. 99.

A' Földibodza gyümöltse s megérdemli, hogy a' Gazdasszony a' Ház-szükségére kiégesse. Erre ezek a' jegyzések szükségesek:

  • A' Földibodza mikor egészen fekete; lemetéltetik gerézdestől, és hordókra hordatik.
  • A' hordó a' napfényen áll, gyengén betakarva, a' gyümőlts tsomoszlóval összetöretik, és napjában kétszeris megkevertetik.
  • Meg kel várni, még megforr; külömben mint más gyümöltsbőlis, ebből se lehet Spiritust kihúzni. A' megforrást a' tetején való buborékok, és valami bor szag eléggé megmutatják; de megetzetesedését nem kel várni. Egy akós Lombik legalkalmatosabb hozzá, és a' tsendes tüznél való égetés, mint a' fáin Szilvóriumhoz. Ize leginkább közelit a' gyümöltsök közzül a' Szilva Spiritushoz. 10-12 akóból egy akó Pálinka szokott tsepegni. Hogy semmi szaga ne maradjon; másodszor, összetört baratzk, vagy Szilva magra öntetik fel a' Kazánba, és égettetik.
  •  

    palinka-kifozes

     

    §. 100.

    A' hol más gyümölts nints: a' Kolompérbólis szoktak Spiritust égetni. Az Alfőldi fekete ritka földben bőven megterem, és mivel ott se erös törköly, sem egyéb gyümölts nints: a' házi szükségre lehet égetni. Ezeknek kedvekért leirom az elkészités módját: mert készittetlen, vagy nyersen égetni, büdös is, kevesis.

  • A' Kolompér laposra megmetéltetik, és szellős helyre kiteríttetvén, megszáraztatik, annyira; hogy nedvességét, és kedvetlen szagát levetkezze.
  • E' meglévén, száraztóra töltetik, mint az árpa máltz. Itt megszáradván, malomba megy, és megdaráltatik. Száz font nyers Kolompérból 25 font darált szokott kikerűlni.
  • Tizenkét font daráltra szokás először először lágy meleg vizet tölteni, mint egy 50 itszét, és ezzel kevertetvén, keves idő mulva ismét annyit forroan. Minekutánna két óráig így áll: ismét töltenek reá 180 itsze vizet hidegen, hogy az egész keverék tsak olly meleg legyen, mint a' kifejett téj.
  • Ekor Élesztőt tesznek bele, mint a' gabona daráltba, a' mitől 48 óra alatt megforr, a' mikor kiégettetik, mint a' gabona, és ád kétszeri leeresztésre 16 itsze jó izű égettbort 1814-ben láttam; de magam nem próbáltam, és tudom, hogy az Alföldiekis: inkább gabonát égetnek, mint Kolompért. Ha gabona nints: a' Kolompéris jó; annyival inkább, hogy az Alföldön igen bővön fog teremni, ha a' Gazdák e'nek termesztését beveszik magokhoz, mint a' Nemes Kunság elkezdette.
  • Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

    Forrás: www.kapanyel.blog.hu

    Forrás: www.edenkert.hu


    Kapcsolat

    Kontur Bt. / Pálinka divízió
    Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
    Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
    (Magyar László / alapító tulajdonos
    Email: info@palinkafozes.com
    Impresszum