Ünnepi pálinkák 2. rész

2011. 12. 21., szerda

Matheus, Birkás, Pajor, Agárdi – méltó díszei a karácsonyi asztalnak.

 

A Szatmár-Bereg megye északi csücskében található Tisza, Túr és a Szamos árterében termett csonthéjas gyümölcsökből, a Beregszászi apátság birtokain élő ferences szerzetesek a XVI-XVII. században gyógyító céllal készítettek pálinkát. A 60-70 fokos párlatba különböző gyógyfüveket és fűszereket áztattak és számos betegség kezelésére alkalmas eszenciákat állítottak elő. A Matheus Pálinkaház a ferences barátok több évszázados tapasztalatát leíró receptúrákat felhasználva ismételten elkezdte készíteni ezeket a kiváló párlatokat, amelyeket a Silver család kivételével eperfahordóban érlelnek.

A Vasi-Hegyhát dimbes-dombos vidékén ősidők óta növény és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak az itt élő emberek. A térségben az elmúlt évtizedekben több gyümölcsültetvény is telepítettek. A gyümölcsösökkel egy időben kialakult a pálinkafőzés hagyománya is. Ezt a hagyományt folytatva hozta létre Birkás István Oszkó községben a mai kor elvárásainak megfelelő ültetvényüket. Győrvári főzdéjükben a pálinka hagyományos kétlépcsős kisüsti lepárló rézüstben, fatüzeléses rendszerben, valamint modern egylépcsős oszlopos lepárlóval készül. A gyümölcs termelésétől a palackozásig mindent családi vállalkozásuk végez. Így tudják garantálni minden egyes üveg kitűnő minőségét.

Pajor Jenő már régóta tudja mi a pálinkafőzés titka. A jó alapanyag. A technológiának csupán az a szerepe, hogy a gyümölcs értékeit átmentse a pálinkába. Ezt az alapelvet tartották szem előtt, amikor 2007-ben megépítették a pálinkafőzdéjüket. Úgy vélik, a magyar hagyomány, a pálinka gyökerei az 50 fokos gyümölcspárlatra vezethetők vissza. Ezt a hagyományt akarják megőrizni. Megfelelő gyümölcskiválasztás és erjesztés, korrekt technológia és kellő idejű pihentetés mellett a gyümölcs minden értékét megmutatja a karakteres, erőtől duzzadó pálinka is. Mindazt, ami miatt szerethető az 50 fokos párlat. Úgy tartják, igazi aroma bomba lehet az ember szájában, ha megfelelő módon pihentetik, ha kellő ideig érlelik, és a fogyasztók úgy kóstolják, ahogyan az igazi pálinkát kell.

Agárd etalon a hazai pálinkapiacon. Ott voltak a kezdeteknél, a pálinka újjászületésénél, mi több: vezényelték azt. Meghonosították a könnyedebb alacsonyabb szeszfokú párlatokat, pálinkacsaládokat vezettek be a hazai piacra, megmutatták milyen előnyei vannak az oszlopos technológiának. Közben jóval túllépték az induláskor megálmodott 100 ezer palackos határt. Ma sikk rájuk hivatkozni, igaz tettek is érte, hogy így legyen.

A 4cent karácsonyi ajánlata ezektől a főzdéktől:

Matheus feketeribizli – 50 fok. Mentás, sőt ánizsos illat bukkan elő rögtön, erőteljesen, intenzíven, de nem agresszíven. Mondhatni majd kiesik a pohárból, de ez jó. Íze kellemes, pici paprika bujkál benne, az alkohol kellemes kísérője az ízeknek és illatoknak. Komplex pálinka. Már-már fűszeresebb, mint gyümölcsös, de mégsem. Ha borra igaz, hogy feketeribizlis, akkor erre a pálinkára is, hogy cabernet-es. Száraz próbája a keleti fűszervilágot idézi.

Birkás vilmoskörte. Kellemes illattal nyit a pálinka, minden rögtön előbukkan, ami a vilmosra jellemző, és aminek meg is kell mutatnia magát. Nincs tolakodó részlet, még a magas szeszfok sem üt, sőt. Szóval összhang van, de még milyen, aztán kellemes, lágy, gyümölcsös íz. Ez bizony igazi pálinka, sokáig tartó utóízzel. Száraz próba: kellően „vilmosos”. Élmény: csodálatos.

Pajor szamóca-feketeáfonya. Aki a szamócát kedveli, imádni fogja ezt a pálinkát. De az áfonyakedvelők sem maradnak élmény nélkül, mert ha a háttérben is, de ott az áfonya. Tehát domináns, karakteres szamóca illat, visszafogott áfonyával. Ízében lekerekedett gyümölcsösség áfonya jegyekkel, kissé szegfűszeges, már-már csokoládés. Ugyanakkor az 50 fok ellenére könnyed gyümölcsösség jellemzi. Az utóíz lekváros, áfonyás.

Agárdi szivarpálinka – érlelt aszútörköly. Ízében kissé fanyar, az illatában jelentkező aszúsodott bogyóra jellemző jegyeket a garaton is újratükröző, rendkívül hosszú ízélményt nyújtó párlat. A magas beltartalmi értékek miatt fanyarsága ellenére kellemes extraktédesség érzetét kelti. Rendkívül vastag íz- és illatkoncentráció jellemzi, ami a Hegyalja büszkeségének igényes felhasználásával készült.

Szerző: Gyöngyössy Boglárka

Fotó: Pásztor Csaba, Bádonyi J. Csaba, Agárdi Pálinkafőzde, Pajor Pálinka

Forrás: www.4cent.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum