Óvni kell a pálinkát

2012. 08. 29., szerda

A pálinkaágazat visszaesését jelentené és a talpon maradást veszélyeztetné, ha a kormány a nyáron beharangozott tizenöt százalékos mértékben emelné meg a jövedéki adó mértékét. A literenként több mint kétszáztíz forintos teheremelést azért nem tudná kigazdálkodni a pálinkaszektor, mert a májusi fagy és az extrém szárazság miatt aranyáron jut hozzá a gyümölcshöz. A pálinkafőzők és a szakma azt kéri a kormánytól, alkalmazzon pozitív diszkriminációt a gyümölcsalapú pálinkával kapcsolatban, a párlatot vegye ki abból a körből, amelyre az emelést kiterjesztené.

 

   

MTI Fotó: Marjai János

Tavaly az áfa kétszázalékos és a jövedéki adó ötszázalékos emelése sújtotta a magyar pálinkaágazatot, idén az időjárás és egy másik csapás fenyegeti a nemzet italának pozíciójátó. A tervezet szerint szeptemberben dönt a kormány a jövedéki adó további, tizenöt százalékos emeléséről. 

„A fejlődés megállítását és az ágazat visszaesését, sőt végét jelentheti, ha a nyáron beharangozott tizenöt százalékos mértékben emelkedne a pálinka jövedéki adója. Jelenleg 1450 forint teher rakódik egy literre, de ha az adó mértékét növelnék, akkor még az idén 1668 forintra emelkedne a jövedéki adó. Ezt a jelenlegi nehéz helyzetben aligha bírná el az ágazat” – mondta a Magyar Hírlapnak Birkás István, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke, a Birkás Pálinka Kft. ügyvezetője. 

Kiemelte, a literenként több mint kétszáztíz forintos teheremelést azért nem tudná lenyelni a pálinkaszektor, mert a májusi fagy és az extrém szárazság jelentős áremelkedést okozott, soha nem látott gyümölcsárak jellemzik a magyar piacot. 

„A tavalyi országos mennyiség mindössze fele termett csak meg a gyümölcsökből, amíg például három-négy évvel ezelőtt húsz forintért senkinek sem kellett a meggy, addig az idén kétszáz forint alatt nem adták kilóját. Ugyanez jellemzi a többi fajtát is” – ismertette Birkás István.

Sok a gond

Mindez azt jelenti, hogy kevesebb lehet az idén a pálinka, már csak az őszi gyümölcsökben bíznak a főzdék. Az idei favorit nagy valószínűséggel az alma, a szőlő és a körte lesz. Panyik Gábornétól, a Pálinka Céh Egyesület elnökétől a Magyar Hírlap megtudta: a sárgabarack az egyik legkedveltebb gyümölcspálinka, a tavaszi fagyok azonban épp ezt a gyümölcsöt tizedelték meg, így biztos, hogy ebben az évben kevesebb barackpálinka készül. Elmondása szerint a sárgabarack kilójáért kétszáz forintot is elkértek a piacon, ezért azok a pálinkafőző vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek saját ültetvénnyel, csak keveset vagy egyáltalán nem vásároltak a drága alapanyagból.

„A termelők elmondása szerint a forró nyár miatt szőlőből is kevesebb termett az idén, a meggy és a szilva azonban viszonylag jó termést hozott, így ezekből elkészülhet a szokásos pálinkamennyiség” – húzta alá.

A Pálinka Céh Egyesület szerint a jövedéki adó tervezett emelése nagyobb gondot okozna, mint a terméskiesés. Panyik Gáborné elmondása szerint a legnagyobb gond az, hogy a boltokban kapható pálinkát a jövedéki adó mellett áfa is terheli, így az otthon, ellenőrizetlen körülmények között készült párlattal szemben – amelyet sem jövedéki, sem forgalmi adó nem sújt – jelentősen veszítettek a versenyképességükből. 

Megjegyezte: a drága alapanyag és a megemelt jövedéki adó miatt biztosan drágul majd a pálinka. Birkás István szerint a pálinka a nemzet itala, és mindenkinek szívügye, ezért arra kérik a kormányt, hogy a jövedéki adó emelése alól vegye ki a vállalkozások által főzött pálinkát, arra ne vonatkozzon a tehernövelés. 

Elkelne a segítség

„Az idén nagyon a rossz gazdasági helyzet, ezért félő, hogy a jövedéki adó emelése a feketegazdaságot segíti, ami veszélyezteti a magyar pálinkák minőségét, hírnevét. Pedig nem kellene tönkretenni azt, ami az elmúlt években megvalósult. A pálinka ugyanis igen nagy ívet írt le az elmúlt évtizedben, reneszánszát éli a fogyasztása, és végre oda jutott az ágazat és a termék, ahová igazán való” – szögezte le Birkás István. 

Szerinte most nem szabadna megtorpanni, hagyni kell még az ágazatot erősödni. Az elnök úgy véli, nagyon kevés még az a pár sikeres év, amelyet maga mögött tudhat a szektor, amely még nem elég erős ahhoz, hogy mindent elbírjon. 

„Egy pillanat alatt ledőlhet minden, és akkor nagyon nehéz lesz újra építkezni. Sok évre van még szükségünk” – mondta Birkás István, hozzátéve, segíteni kellene az ágazatot, de ha ez a jelenlegi költségvetési és gazdasági helyzetben nem megy, akkor legalább a talpon maradást kellene ösztönözni.

Óvni kell a pálinkát

„Reménykedünk benne, hogy a kormány a gyümölcsalapú pálinkával kapcsolatban pozitív diszkriminációt alkalmaz majd, szemben a tiszta szesz alapú italokkal” – emelte ki Panyik Gáborné. 

Felhívta a figyelmet, hogy az ágazat szereplői az elmúlt években jelentős támogatást kaptak, a fejlesztéseket azonban akkor nem tudják majd végrehajtani, ha a dráguló alapanyag és az egyre súlyosbodó adóteher megfojtja a vállalkozásokat. 

„Már megkerestük a kormány képviselőit, szeretnénk, ha a szakma érveit is meghallgatná a kabinet, mielőtt az Országgyűlés elfogadja a jövedéki adó emeléséről szóló határozatot” – húzta alá. 

Birkás István szerint számos vállalkozás jövője, rengeteg család megélhetése forog kockán, és akkor még nem is említette a pálinka további sorsát. 

„A pálinka fogyasztói árának emelésére lenne szükség, csakhogy aligha tudjuk az árainkba beépíteni a külső tényezőket. Visszaesne a fogyasztás, és veszélybe kerülne a kiépített piac. Óvni kell a pálinkát, amit már a külföldiek is keresnek” – vélekedett a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke. 

Birkás István kijelentette, hasznos intézkedés volt az otthoni pálinkafőzés kormányzati engedélyezése. „Az otthon főzéssel kapcsolatban ugyan vizsgálódik az Európai Unió, de remélem, megtarthatjuk a szuverenitásunkat” – mondta.

 

Magyar Hírlap   Forrás: www.echotv.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum